НБУ може посилити валютне регулювання у зв'язку з падінням золотовалютних резервів - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може посилити валютне регулювання у зв'язку з падінням золотовалютних резервів - експерти

Казна та Політика
5062
Національний банк України може посилити валютне регулювання у зв’язку з падінням золотовалютних резервів і несприятливою ситуацією на зовнішніх ринках для залучення нових запозичень, вважають опитані експерти.
Як прокоментував начальник відділу аналізу і досліджень “Райффайзен Банку Аваль” Дмитро Сологуб, тенденція щодо зниження резервів виглядає очікуваною, враховуючи погашення єврооблігацій у червні та відсутність нових запозичень внаслідок різкого зростання прибутковості по українських суверенних паперах. «Ця тенденція може зберегтися і в найближчі місяці, враховуючи майбутні погашення (близько 2,5 млрд дол США за третій квартал) і сезонне зростання попиту на валюту на початку осені. Очевидно, щоб не допустити різкого падіння (і так невеликого) розміру валютних резервів, уряд і Нацбанк постараються збільшити приплив валюти (шляхом розміщення внутрішніх або зовнішніх валютних облігацій), а також, можливо, підуть на адміністративні заходи з обмеження попиту на валюту», – прогнозує банкір. За його словами, поки складно припустити, якими будуть заходи регулятора, але мова може йти про посилення правила обов’язкового продажу валютної виручки, зокрема, про підвищення цієї вимоги з 50% до 75%.
Генеральний директор «Українського кредитно-рейтингового агентства» (UCRA) Станіслав Дубко також назвав погашення випуску єврооблігацій 2003 року в обсязі 1 млрд дол основною причиною скорочення золотовалютних резервів. «Спочатку планувалося здійснити новий випуск боргу відразу після цього погашення, однак плани уряду були змінені через погіршення кон’юнктури світового ринку в кінці травня. Крім погашення боргів, доларовий обсяг резервів також дещо скоротився через істотне здешевлення в минулому місяці золота і деяких валют, що входять до складу резервів (зокрема, австралійського долара)», – пояснив експерт. У той же час, за його оцінками, покриття резервами імпорту залишилося незмінним і перевищує обсяг тримісячного імпорту, що обумовлено зниженням імпортних поставок.
Керуючий партнер інвестиційної компанії «Capital Times» Ерік Найман повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, що в результаті скорочення в червні поточного року майже на 6%, золотовалютні резерви НБУ досягли свого мінімуму з березня 2007 року. «Причина – великі погашення зовнішнього держборгу. Валютні резерви все ще покривають тримісячний імпорт, але вже впритул підійшли до цього рубежу. Погана ситуація на міжнародних ринках капіталу через загрозу ФРС США почати швидке скорочення QE3 (політика кількісного пом’якшення, використовувана центральними банками для стимулювання національних економік) не дає можливості Україні провести запозичення за прийнятними ставками. А значить, тим гостріше постає питання отримання нового кредиту МВФ, або досягнення домовленостей щодо «газової труби» з Росією. В іншому випадку валютний ринок України чекає дуже складна осінь, а може бути навіть вже і серпень», – прогнозує експерт.
Як вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, зниження золотовалютних резервів України пов’язане з рішенням уряду не підвищувати тарифи на ЖКГ і не брати новий кредит МВФ. За словами експерта, зростання резервів у 2008-2009 роках відбувалося за рахунок кредитів МВФ, і падіння резервів за підсумками червня не відбилося на девальваційних очікуваннях. «Зниження золотовалютних резервів виявилося не помітним для курсу долара. Це пов’язано з тим, що НБУ вже давно не втручається в курсоутворення «долар/гривня», і курс більше залежить від обов’язкового продажу валютної виручки, і майбутнє курсу долара «в руках» експортерів та власників закордонних кредитів», – коментує експерт.
Керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій в щоденному огляді, представленому в системі TRData повідомив, що з урахуванням несприятливої ​​ситуації для України на зовнішніх ринках, розміщення нових євробондів до кінця літа малоймовірне. За прогнозами аналітиків компанії, за підсумками поточного року резерви можуть знизитися до 18 млрд дол, що істотно посилить тиск на гривню.
Як повідомлялося, золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) у червні знизилися на 5,7%, або на 1,397 млрд дол, і на 1 липня склали 23,144 млрд дол. З початку 2013 року, золотовалютні резерви НБУ знизилися на 5,7%, або на 1,402 млрд дол протягом січня-квітня поточного року резерви НБУ демонстрували зростання, яке за підсумками зазначеного періоду склало 2,82%, після чого в травні резерви скоротилися практично до рівня початку року – на 2,8%, до 24,541 млрд дол.
За підсумками 2012 року золотовалютні резерви НБУ знизилися на 3,3% -, в цілому за 2012 рік – на 22,8%, або на 7,248 млрд дол до 24,546 млрд дол (з 31,795 млрд дол).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас