Інтернет-товари в Україні скоро можуть подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет-товари в Україні скоро можуть подорожчати

Особисті фінанси
8288
Посилки з-за кордону, які коштують дорожче 100 євро, хочуть обкласти митом. Зараз безкоштовно можна пересилати товари до 300 євро. Ще на 40%, або з 500 до 300 євро, зменшать безмитне провезення супроводжуваного багажу (наприклад, валізу або ручну поклажу туриста). Законопроект про це підготувало Міндоходів і зборів. Нагадаємо: у 2011 році ці ліміти були збільшені до нинішніх розмірів, щоб туристи без сплати 10% від ціни товару могли привезти з-за кордону не тільки сувеніри на суму 100 євро, але і недорогу шубу, фотоапарат і т. д.
Як роз’яснили нам у прес-службі Міндоходів, на практиці це призвело до того, що бізнес, насамперед інтернет-магазини, які торгують одягом, взуттям, дрібною побутовою технікою, стали дробити оптові партії товарів на дрібні частини і отримувати їх тут, не витрачаючись на сплату мит. «Аналітики Міндоходів виявили багато випадків, коли спрощений порядок пересилки товарів використовувався в комерційних цілях. Наприклад, підприємець в Україні замовляє у фірми за кордоном партію товарів, що надходить раз на 24 години окремими міжнародними поштовими або експрес-відправленнями вартістю не вище 300 євро, а одержувачами вказані фізособи. На ділі їх отримує оптом за дорученням фактичний замовник товару», – сказано в пояснювальній записці до законопроекту. Крім того, закон зобов’язує всіх, хто очевидно замовляє товари на продаж (партія телефонів однієї моделі, однаковий одяг і т. д.) платити, крім мита, 20% ПДВ. За словами першого заступника голови фракції ПР у Раді Михайла Чечетова, з цим дійсно потрібно боротися, але точно сказати, коли приймуть закон, можна буде не раніше вересня.
Президент Украналітцентру Олександр Охріменко впевнений: закон приймуть. «Для покупця це означає, що імпортні товари, які зараз продаються через інтернет-магазини, подорожчають на величину мита (10% від вартості), плюс ПДВ (20%), плюс націнка роздробу, разом близько 40%», – підрахував Охріменко. Представники інтернет-торгівлі стверджують, що вони працюють по-білому, тому постраждають тільки пересічні громадяни: їм доведеться платити «мито» при ввезенні дорогих покупок. До речі, аналогічні правки до Податкового кодексу Росії готує і Федеральна митна служба РФ, і обгрунтування у їхніх митників ті ж, що і у наших. Зараз у росіян можна ввозити і пересилати без мита товару на 1000 євро на добу. А за даними «Пошти Росії», за 2012 р. з 21,6 млн оброблених нею іноземних посилок 70% складають замовлення з інтернет-магазинів.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас