За Platinum Bank борються Ахметов і Кауфман — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За Platinum Bank борються Ахметов і Кауфман

Фондовий ринок
4637
На купівлю 52-го за розміром активів Platinum Bank претендують чотири інвестори: група СКМ Ріната Ахметова, компанія Vertex одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, російський Альфа Банк і Дельта Банк. Про це Forbes повідомили три незалежних один від одного джерела. «Пропозиції по цих чотирьох офферах $ 130-150 млн», – говорить близький до процесу переговорів банкір.
СКМ і Vertex запропонували за банк близько $ 150 млн, Альфа Банк оцінив конкурента в $ 130 млн, власник «Дельти» Микола Лагун пропонував близько $ 120 млн. За словами представника продавця, покупцем стане або СКМ, або Vertex. Два незалежних один від одного джерела, знайомих з ходом переговорів, стверджують, що з більшою ймовірністю нинішні акціонери віддадуть перевагу пропозиції Кауфмана.
Platinum Bank створений в 2006 році за участю Horizon Capital, який планував вийти з цього проекту максимум через 5 років. Зараз у Horizon Capital 45% акцій, East Capital – 24%, 18% – у менеджменту банку, 5% – у IFC, і 4% – у FPP Asset Management, ще 4% розподілені серед дрібних акціонерів.
Власники Platinum Bank, одного з лідерів беззаставного споживчого кредитування, шукають покупця на 100% акцій фінустанови з початку 2013 року. У лютому інвесткомпанія «ВТБ Капітал» розіслала 110 потенційним інвесторам тизер з пропозицією про покупку банку. Інтерес до нього виявили десять інвесторів, п’ятьох з них допустили до due diligence, розповідає банкір, знайомий з ходом переговорів.
Навіщо потрібен Platinum
Група СКМ уже давно придивляється до банків. «За допомогою Platinum вони хочуть посилити позиції в маленьких містах і селах банку «Ренесанс Кредит», який їм належить», – припускає джерело, знайоме з ходом переговорів. За його словами, Vertex Кауфмана заходить як фінансовий інвестор, і йому важливо, щоб менеджмент банку продовжував працювати і показував хороші результати. У 2012 році повернення на капітал Platinum склав близько 23-25%. «Вони хочуть залишити на два роки менеджмент і поки не викуповувати їх пакет, щоб не пішли», – уточнює інвестбанкір, що побажав залишитися неназваним.
Активну участь у переговорних процесах щодо купівлі фінустанов приймає і Альфа-Банк (брав участь у тендері Сведбанку і Астра Банку, які придбав Микола Лагун), але поки безрезультатно. Президент Альфа-Банку Олександр Луканов у квітні в інтерв’ю Forbes пояснив бажання купувати банки так: «Щоб бути великим на стагнуючому ринку, треба купувати, приєднувати. Небагато гравці готові цим займатися».
Власник Дельта Банку Лагун заявив Forbes, що до осені угод з купівлі, крім Астра Банку, у нього не планується.
Переможець стане відомий протягом тижня
Представники як покупців, так і продавців стверджують, що на даний момент переможець торгів невідомий. «Ми знаходимося в процесі переговорів з потенційними покупцями, тому поки рано що-небудь коментувати», – підкреслює співзасновник та головний виконавчий директор Horizon Capital Наталія Яресько.
Операцію з боку Кауфмана веде компанія «Інвестиційний капітал України» Валерія Гонтарєва. Вона підтвердила, що виступає посередником, але від подальших коментарів відмовилася, посилаючись на договір про конфіденційність. Кауфман на запитання про купівлю банку заявив: «Ні, не купив, і не збираюся».
У Platinum Bank також дуже обережні в коментарях. «На даний момент йде переговорний процес з потенційними акціонерами, – пояснює генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов. – Цей процес ще остаточно не завершений, тому говорити про будь-якого нового акціонера поки передчасно».
За інформацією Forbes, акціонери Platinum остаточно визначать переможця протягом тижня.
«Це чітко структурований банк з правильними акціонерами, компетентним менеджментом і оптимальним продуктовим рядом. У нього одні з кращих ІТ-рішень, включаючи хороший інтернет клієнт банк, Seibel CRM. Ефективний коллекшен», – перераховує переваги керуючий директор інвесткомпанії Jaspen Capital Partners Максим Корецький.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас