Тиск на гривню незабаром поновиться - Dragon Capital — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиск на гривню незабаром поновиться - Dragon Capital

Валюта
2913
Відтік капіталу через готівковий валютний ринок, ймовірно, відновиться в другому півріччі. Що створить додатковий тиск на курс національної валюти і резерви Нацбанку. Про це сказала Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України скоротився в травні до $ 0,2 млрд із $ 0,7 млрд у квітні і $ 1,2 млрд у травні 2012 року. Цей показник відображає загальну незбалансованість усіх форм руху товарів і грошей між нашою державою та зовнішніми партнерами (як за поточними розрахунками, так і по руху капіталу).
Дефіцит поточного рахунку відображає збільшення заборгованості країни перед іншими країнами. Коли країна стикається з дефіцитом поточного рахунку, вона зобов’язана його оплатити. За аналогією, якщо протягом довгого часу витрати вашої родини будуть вище доходів, для їх оплати ви будете змушені або зняти гроші з вашого банківського рахунка, або отримати банківську позику, або зайняти гроші у друзів, або продати автомобіль.
За підсумками п’яти місяців дефіцит поточного рахунку склав $ 3,1 млрд у порівнянні з $ 4,2 млрд за такий же період минулого року, тобто ситуація покращилася. А з урахуванням погашень кредитів МВФ в сумі $ 2,7 млрд, які не враховує методологія розрахунку, використовувана НБУ, платіжний баланс було зведено з профіцитом близько $ 0,5 млрд за підсумками п’яти місяців порівняно з дефіцитом $ 0,7 млрд у минулому році.
“Обсяги експорту залишалися низькими через слабкий зовнішній попит, зокрема на металопродукцію і продукцію машинобудування, однак його негативний вплив на торговельний баланс було повністю компенсовано зниженням імпорту, зокрема енергоносіїв та продукції машинобудування”, – пояснює цифри Олена Бєлан.
Імпорт газу в травні скоротився в 2,6 рази (за оцінками Dragon Capital – до $ 0,3 млрд), а за п’ять місяців – на 27% (оціночно до $ 3,9 млрд). Промисловість зменшувала споживання газу, до того ж Україна активно використовувала газ з підземних сховищ. Імпорт продукції машинобудування впав на 40% у травні (-14% за п’ять місяців), відображаючи слабкий інвестиційний попит. Показники слабкі також в порівнянні з даними початку минулого року, коли держава активно закуповувало імпортні товари.
Крім поточного рахунку в платіжний баланс входить також фінансовий рахунок. Якщо перший відображає в основному рух товарів і послуг, то другий показує рух інвестицій і капіталів. Поточний рахунок і фінансовий рахунок компенсують один одного, що дозволяє зводити платіжний баланс в нуль. Відповідно, фінансовий рахунок України за підсумками п’яти місяців року профіцитний. Компенсувати дефіцит поточного рахунку вдалося завдяки позикам уряду в інвалюті.
Дефіцит поточного рахунку буде зберігатися, якщо влада не вдасться до ослаблення гривні.
“Без корекції обмінного курсу дефіцит поточного рахунку залишиться на рівні 7-8% ВВП (7,3% в 2013 р. і 7,5% в 2014 р.) і як і раніше буде фінансуватися за рахунок прямих іноземних інвестицій і корпоративного кредитування, велика частина яких представляє собою репатріацію капіталу, раніше виведеного із країни. Проте, відтік капіталу через готівковий валютний ринок, ймовірно, відновиться у другій половині 2013 року відповідно до сезонної тенденції, чинячи тиск на національну валюту і резерви НБУ “, – говорить Олена Бєлан.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас