ЗМІ знайшли у стратегії "Роснафти" ознаки фінансової піраміди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ знайшли у стратегії "Роснафти" ознаки фінансової піраміди

Енергетика
507
Компанія “Роснафта” за 11 років зуміла збільшити свою частку в загальноросійському видобутку нафти з 4% до 23%, а нещодавнє злиття з ТНК-ВР доведе цей показник до 40%. Як вважають колумністи російського видання журналу Forbes, секрет такого успіху в тому, що керівництво держкорпорації відшукало алгоритм, що дозволяє проводити такі угоди.
Секрет зводиться до трьох основних компонентів – це адміністративний ресурс, агресивна фінансова політика і дружба з Китаєм. Проблема в тому, то подібний шлях розвитку багато в чому нагадує фінансову піраміду.
Адміністративний ресурс дозволяє зробити компанії, що сподобалися “Роснафті” предметами продажів, які купуються навіть при нестачі власних коштів, так як російські держбанки і іноземні банкіри раді допомогти впливовому позичальнику.
Не дивно, що наступними об’єктами поглинання з боку нафтового гіганта, як вважають багато експертів, можуть стати “Башнефть” і навіть “Лукойл”. Якби ці плани здійснилися, частка “Роснафти” в російському видобутку досягла б 60%.
Співпраця з партнерами в КНР дозволяє “Роснафті” отримувати відносно недорогі кредити під заставу майбутніх поставок нафти. Автори матеріалу повідомляють, що і в цьому році нафтовий гігант домовився з китайською CNPC про аванс у розмірі більше 65 мільярдів доларів у рахунок майбутніх поставок нафти. У підсумку виходить наступна схема: “Роснафта” купує те, що її цікавить на позикові кошти, а потім закладає вже збільшену експортну виручку китайським покупцям. Схема спрацювала три рази: в 2004 році при придбанні “Юганскнефтегаза”, в 2007 році при скупці інших активів ЮКОСа і в 2013-му, коли завершилося злиття з ТНК-ВР. Програвших начебто немає, виграють всі: і “Роснафта”, і банки, що кредитують її купівлі та Китай, який одержує нафту за заздалегідь “узгодженими” цінами.
Однак алгоритм не працюватиме вічно, особливо якщо витрачати китайські аванси на нові придбання, а не на погашення старих боргів. Більше того, отримуючи кредити під заставу виручки, “Роснафта” мінімізує майбутній податок на прибуток і підштовхує уряд до вибіркового зниження податків.
Держкорпорація вже отримала численні податкові пільги. “Чим швидше зараз росте “Роснафта” – тим імовірніше, що в майбутньому їй буде потрібне нове зниження податків”, відзначають експерти видання. Обрана Ігорем Сечіним стратегія робить нафтового гіганта досить чутливим до ціни на нафту. У нинішніх умовах компанія може нормально функціонувати при ціні в 80 доларах за барель. Якщо ціна впаде нижче цього показника, то “Роснафті” доведеться розраховувати на допомогу уряду, який і без того насилу зводить бюджет.
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас