General Motors може отримати контроль над Peugeot Citroen — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

General Motors може отримати контроль над Peugeot Citroen

Фондовий ринок
418
Сім’я Пежо може передати управління французьким автомобільним концерном PSA Peugeot Citroen американському виробникові General Motors. Дві третини продажів французької компанії припадають на Європу, де авторинок стрімко скорочується через безробіття і зниження рівня доходів європейців. Можлива угода може наштовхнутися на опір влади Франції та Німеччини, відзначають експерти.
Peugeot Citroen звернулася за допомогою до свого партнера GM. “Сім’я Пежо змирилася з втратою контролю над PSA. Цей факт більше не викликає питань”, – цитує агентство джерело, знайоме з ситуацією. Французи зважилися на такий крок, щоб зберегти компанію. На даний момент сім’я Пежо володіє мажоритарним пакетом акцій в 25,4%, при цьому її частка голосуючих акцій становить 38,1%. Угода має на увазі повний або частковий продаж цього пакета концерну GM, який зможе об’єднати французьку компанію зі своїми європейськими активами Opel. В обмін на це GM, якій з 2012 року належить 7% акцій PSA, отримає право на свій розсуд закривати заводи французької компанії і звільняти її співробітників.
Представники PSA не коментують інформацію про можливий продаж акцій. Минулого тижня гендиректор GM Ден Акерсон заявив, що компанія не планує нові інвестиції в PSA. Однак він додав, що у разі певних змін GM може переглянути свою точку зору щодо фінансових вливань в PSA. Як повідомляє джерело Reuters, раніше альянс PSA звертався за фінансовою підтримкою до свого китайського партнера Dongfeng, але ці переговори ні до чого не привели.
Торік PSA зафіксувала рекордний збиток в 5 млрд євро. Продажі компанії в Європі впали на 16%, при тому що в цілому ринок регіону скоротився лише на 8,6%. Компанія, ймовірно, продовжить втрачати гроші і в 2013 році. За даними Асоціації європейських автовиробників (ACEA), за перші п’ять місяців поточного року продажі французів скоротилися майже на 90 тис. машин (-13,9%). У той же час число реалізованих у регіоні автомобілів GM скоротилося на 50 тис. (-11%).
“Угода може дати PSA шанс на виживання. Проте привабливість покупки для GM сумнівна”, – розповів РБК daily професор кафедри економіки автомобільної промисловості Університету Дуйсбурга-Ессена Фердинанд Дуденхеффер. Загальні продажі двох концернів в Європі в минулому році склали 2,42 млн машин. За прогнозами експертів CAR, цього року показник знизиться до 2,1 млн машин.
Джерела Reuters відзначають, що остаточного рішення з приводу операції поки немає. Перехід PSA під контроль американців спричинить скорочення виробництва та звільнення співробітників у Франції та Німеччині, чому будуть противитися влади обох країн. GM відносно недавно закрила завод у Бельгії і планує закрити ще один в Німеччині, де зараз зайняті 20 тис. чоловік. Сама PSA має намір закрити два заводи у Франції (загальна кількість співробітників компанії в країні 77 тис. чоловік). Зараз п’ять заводів PSA у Франції працюють із завантаженням виробничих потужностей лише на 71%. На трьох заводах GM в Німеччині відповідний показник складає всього 66%.
Сторони навряд чи оголосять про угоду до парламентських виборів у Німеччині, які пройдуть у вересні цього року. А президент Франції Франсуа Олланд торік назвав заплановані PSA скорочення неприпустимими. Однак пізніше уряд країни випустив доповідь, з якої випливало, що скорочення робочих місць автовиробникові не уникнути – інакше він просто не втримається на плаву.
“Теоретично угоді може перешкодити антимонопольна комісія ЄС. Об’єднана Opel / GM + PSA отримає частку на європейському ринку в 17%. Однак з урахуванням того, що у Volkswagen частка в 25%, регулятори можуть дати і зелене світло. А от уряд Франції може почати вставляти палиці в колеса. Тим більше що після того як влада обіцяла дати гарантії за зобов’язаннями компанії на 7 млрд дол, у них є певний важіль тиску в особі чиновника Луї Галлуа (екс-глава EADS. – ред.) в раді директорів компанії” , – пояснив пан Дуденхеффер.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас