Центробанки почали активно скидати американські держоблігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки почали активно скидати американські держоблігації

Світ
1951
На тлі зростання процентних ставок перша половина 2013-го стала найгіршою для фондів облігацій США майже за 20 років
Обсяг трежеріс на балансі ФРС США, які належать іноземним центробанкам, за минулий тиждень впав більш ніж на 1%.
З боку світових центробанків обсяг продажів американських держоблігацій склав $ 32,4 млрд, до того ж загальний обсяг трежеріс, що належать ЦБ, скоротився до рівня $ 2,93 трлн.
За обсягом тижневих продажів держоблігацій США з боку іноземних центробанків це абсолютний рекорд. Колишній рекорд був зафіксований напередодні фінансової кризи, в серпні 2007 року. Тоді світові центробанки за один тиждень позбулися трежеріс в обсязі $ 24 млрд.
“Поки ми можемо тільки гадати, які саме центробанки найбільш активно продають трежеріс і за яким спектром держоблігацій йдуть основні продажі. Цілком можливо, що саме центробанки країн, що розвиваються продавали короткострокові трежеріс з метою вивільнити кошти для проведення інтервенцій на валютному ринку”, – вважає Лу Крендалл, старший економіст Wrightson Icap.
Цікаво, що і в приватному секторі спостерігається схожа динаміка. Інвестори в масовому порядку тікають з боргових паперів. Згідно з даними EPFR Global, в період з 20 по 26 червня інвестори вивели $ 23,3 млрд з глобальних фондів облігацій.
Найбільш помітно постраждали фонди облігацій у США: відтік капіталу склав $ 10,6 млрд. Фонди облігацій на ринках, що розвиваються також зазнали досить відчутні втрати: їх клієнти вивели $ 5,6 млрд.
Причина значного відтоку інвесторів з ринку американських держоблігацій полягає в невпевненості в стабільності американської монетарної системи та економіки в цілому. При цьому зростаючий рівень держборгу, а також неоднозначність політики щодо питання продовження кількісного пом’якшення не додає центробанкам довіри до трежеріс.
Зазначимо, що на тлі зростання процентних ставок перша половина 2013-го стала найгіршою для фондів облігацій США майже за 20 років. Так, середня прибутковість американських фондів облігацій за перші шість місяців цього року склала – 2,25%, що є найгіршим показником з 1994 року.
Нагадаємо, уряд США почав складати список можливих претендентів на пост голови ради керуючих Федеральної резервної системи (ФРС), припускаючи, що Бен Бернанке покине посаду в січні наступного року із закінченням терміну його повноважень.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас