Білий дім складає список кандидатів на зміну голові ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білий дім складає список кандидатів на зміну голові ФРС

Світ
331
Уряд США почав складати список можливих претендентів на пост голови ради керуючих Федеральної резервної системи (ФРС), припускаючи, що Бен Бернанке покине посаду в січні наступного року із закінченням терміну його повноважень, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.
Обговорення знаходяться на дуже ранній стадії, і серед кандидатів немає фаворита (за даними джерела, яке відмовилося назвати конкретні імена). Про кандидатуру може бути оголошено не раніше початку осені. Списком кандидатів займається міністр фінансів США Джейкоб Лью спільно з високопоставленими чиновниками Білого дому.
Раніше президент США Барак Обама високо оцінив дії голови ФРС, але натякнув на велику ймовірність його відходу в січні 2014 року. “Бен Бернанке проробив відмінну роботу, – сказав він. – Він уже затримався набагато довше, ніж йому хотілося і ніж від нього очікували”.
На загальну думку, підкріпленому неодноразовими заявами колег і друзів Бернанке, він не має наміру залишатися главою ФРС на третій чотирирічний термін.
Бен Бернанке зіграв важливу роль в американській економіці, почавши програму кількісного пом’якшення у відповідь на фінансову кризу 2008 року і рецесію, що послідувала. Його наступнику буде потрібно вирішити, як найкращим способом згорнути цю стимулюючу програму з мінімальними втратами.
Багато учасників ринку вважають найбільш вірогідною кандидатурою на посаду глави американського центробанку Джанет Йеллен. Вона займає пост заступника голови ФРС з 2010 року. До цього вона очолювала раду економічних консультантів при президенті Біллі Клінтоні в 1997-1999 роках і була президентом Федерального резервного банку Сан-Франциско в 2004-1010 роках.
Програма кількісного пом’якшення є багато в чому її дітищем, і в Білому домі можуть вирішити, що якщо вона досконально знає, як працює ця схема, отже, вона повинна знати найкращий шлях її згортання.
Крім того, шанси зайняти високу посаду є у двох колишніх заступників голови ФРС, професора економіки Прінстонського університету Алана Блайндера і Роджера Фергюсона, який працював радником президента Барака Обами під час його передвиборної кампанії в 2008 році.
Ще одним претендентом називається колишній міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, хоча він заявив, що не хоче займати цей пост. Деякі вважають, що наступним главою ФРС можуть стати колишні високопоставлені співробітники центробанку Дональд Кон і Стенлі Фішер. Також не виключені й сюрпризи.
Зазвичай кандидатура майбутнього голови ФРС оголошується президентом для подальшого розгляду в сенаті між червнем і жовтнем. Барак Обама оголосив про своє бажання бачити на посаді Бена Бернанке в серпні 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас