Голосний скандал: спецслужби США шпигували за чиновниками ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голосний скандал: спецслужби США шпигували за чиновниками ЄС

Світ
513
Спецслужби США прослуховували телефонні переговори, які проходили в представництвах органів Євросоюзу у Вашингтоні, в Нью-Йорку та Брюсселі, передає в неділю агентство Reuters.
Журналістам німецького журналу Der Spiegel вдалося побачити частину довідки Агентства національної безпеки (АНБ), яка датується 2010 роком і яку викрав колишній співробітник спецслужби Едвард Сноуден. Згідно з документом, співробітники АНБ встановлювали прослуховувальні «жучки» в кабінетах, які займали європейські чиновники у Вашингтоні і в штаб-квартирі ООН. Американці також мали доступ до електронної пошти і документів європейців.
Крім того, прослушка і перлюстрація велися в будівлі імені Юста Ліпсія в Брюсселі, де розташовується Рада Європейського союзу. Не вказуючи джерела, журналісти Der Spiegel пишуть, що в 2008 році служби безпеки ЄС простежили кілька пропущених дзвінків до представництва АНБ в брюссельській штаб-квартирі НАТО.
Глава Європарламенту Мартін Шульц, коментуючи публікацію, заявив, що, якщо ці факти підтвердяться, то вони матимуть серйозний вплив на відносини ЄС і США. «Від імені Європарламенту я вимагаю якнайшвидших повних роз’яснень та подальшої інформації щодо цих звинувачень», – підкреслив Шульц у заяві, що надійшла по електронній пошті. У свою чергу міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн повідомив, що, якщо звинувачення вірні, то це «огидно». «Краще б США стежили за своїми спецслужбами, а не за союзниками», – додав дипломат.
Нагадаємо, колишній співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден передав британській і американській пресі секретні документи, в яких, зокрема, розповідалося про масштабну програму стеження за телефонними переговорами та інтернет-активністю американських громадян. Американець імовірно залишається в транзитній зоні московського аеропорту «Шереметьєво» – його американський паспорт анульований, тому він не може ні перетнути російський кордон, ні сісти на який-небудь літак.
Прохання Сноудена про політичний притулок розглядає влада Еквадору. У ході телефонних переговорів президента Еквадору Рафаеля Корреа і віце-президента США Джозефа Байдена останній закликав еквадорську сторону не приймати колишнього співробітника спецслужб, так як в США йому заочно пред’явлені звинувачення в розголошенні секретної інформації, шпигунстві і розкраданні державної власності. Корреа запевнив Байдена, що прислухається до думки Вашингтона, проте рішення буде прийнято, тільки якщо Сноуден опиниться на території Еквадору.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас