Оцінювачі майна прогнозують колапс галузі з 1 серпня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оцінювачі майна прогнозують колапс галузі з 1 серпня

Казна та Політика
5470
Оцінювачі майна прогнозують колапс галузі. На думку фахівців, він розпочнеться 1 серпня, коли запрацюють нові правила.
Головна проблема реформи, вважають експерти, полягає в заміні ринкової вартості оціночною. Разом з цим відкривається небачене за масштабами поле для зловживань і корупції. Згідно з новими правилами, оцінювачі завітають до кожного, хто хоче продати рухоме або нерухоме майно. Фахівці встановлять вартість товару, відповідно до якої продавець потім сплатить податки. У Кабінеті міністрів запевняють, що саме за такою схемою багаті почнуть платити більше.
Але учасники ринку налаштовані до новації вкрай скептично. «Може таке статися, що в Києві за цим порядком квартира буде оцінюватися в 200 грн., коли коштує $ 100 тис. А в селі, де вона коштує $ 5 тис., буде оцінюватися в 50-60 тис. грн.», – Прогнозує один з експертів. Відповідно до реформи, визначати ціну матимуть право лише ті фахівці, які пройдуть додаткове навчання. Де саме це має статися більшість оцінювачів досі не знають. Отже, вони просять скасувати постанову через суд, на засідання якого відповідач – представник Уряду – не прийшов. Скарги оцінювачів з посмішкою вислухав міністр юстиції Олександр Лавринович. Ніякого колапсу, запевнив чиновник, не буде. На його думку, в області просто зросте конкуренція. А пріоритет оціночної, а не ринкової вартості, вважає міністр, якраз зменшить зловживання. «Виїхавши у привабливі місця, можна побачити будівлю, вартість будівництва якої перевищує їїринкову вартість. І податок з чого – з ринкової або реальної вартості, яка вкладена?», – запитує пан Лавринович.
Правила оцінки майна вже міняли рік тому. Тоді складати ціну дозволили тим, хто отримав спеціальну ліцензію. Її отримали 12 організацій, які відразу підняли вартість своїх послуг з 600 грн. до 3 тис. грн. Однак ті правила оцінювання Фонд держмайна визнав передчасними і скасував. Про такий розвиток подій і сьогодні мріють оцінювачі. А зараз тільки попросили у суду тимчасово призупинити дію постанови. Суд їм відмовив.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас