Україна має достатньо інструментів для підтримки стабільності на валютному ринку - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має достатньо інструментів для підтримки стабільності на валютному ринку - банкір

Валюта
893
Влада продовжить підтримувати стабільність на валютному ринку, вважає в.о начальника казначейства АКБ «Індустріалбанк» Геннадій Литвинов. «В даний час імовірним виглядає продовження політики підтримки поточного курсу», – зазначив він.
Одним з істотних факторів, що впливають на курс гривня/долар, будуть виплати України за держборгом. У 2013 р. наша країна гасить лише один випуск суверенних євробондів: у середині червня Мінфін погасив єврооблігації-2003 на суму понад $1 млрд. До осені Кабміну треба виплатити $1,3 млрд. за боргами перед МВФ. Що стосується внутрішніх позик, то за гривневими ОВДП в 2013 р. уряду необхідно виплатити 19,7 млрд грн основної суми і ще 16,4 млрд грн процентних платежів. За валютними держоблігаціями: $1,9 млрд за основною сумою боргу і $270 млн процентних платежів. Щоб здійснювати виплати за держборгом, Мінфін у цьому році вже двічі випускав єврооблігації на загальну суму $2,25 млрд.
«Якщо не вдасться залучити достатні ресурси на зовнішньому ринку, Україна буде шукати можливості домовитися з МВФ про кредит, у тому числі, як варіант, про реструктуризацію поточного боргу. Одним із шляхів залучення ресурсів може бути продаж ГТС та інших об’єктів, таких як Одеський Припортовий завод і Харківський «Турбоатом». Це, як і кредит від МВФ, дасть ресурс для утримання валютної стабільності», – упевнений Геннадій Литвинов.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас