Засновник IKEA, що втік від податків, повертається на батьківщину через 40 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновник IKEA, що втік від податків, повертається на батьківщину через 40 років

Світ
820
87-річний творець IKEA Інгвар Кампрад (№ 412 у світовому списку мільярдерів Forbes, капітал – $ 3,3 млрд) вирішив повернутися на батьківщину до Швеції.
“Я переїжджаю до Швеції, щоб бути ближче до моєї сім’ї і моїх старих друзів. Моя дорога дружина Маргарет померла півтора року тому, і тепер мене мало що тримає в Швейцарії”, – розповів Інгвар Кампрад. До цього, протягом 40 років, малі ставки податків в Швейцарії допомагали мільярдерові боротися з ностальгією – так, з 1976 року Кампрад живе там в місті Епаленж.
Зазначимо, що наприкінці поточного року мільярдер планує переїхати в рідний хутір Agunnaryd, назва якого склало останню букву в абревіатурі IKEA.
Нагадаємо, що засновник IKEA поступився молодшому синові своїм місцем в раді директорів, що стало ще одним кроком у процесі зміни поколінь, який триває вже не перший рік. Це викликано тим, що володіння IKEA включає складну мережу фондів та пов’язаних з ними компаній, і 87-річний Інгвар Кампрад твердо вирішив залишити меблеву імперію трьом своїм синам.
Видання The Financial Times нагадує, що Кампрад залишив Швецію на знак протесту проти дуже високих податків, які з’явилися в 70-80-их роках. Як вказує газета, тепер засновнику IKEA знову доведеться платити шведський прибутковий податок, але не податок на розкіш – Швеція прибрала такий збір.
Додамо, що Кампрад управляє IKEA, найбільшим в світі рітейлером меблів, через серію трестів і фондів. Компанія отримала більше $ 36 млрд виручки і $ 4 млрд чистого прибутку в 2012 році. Його сукупний статок оцінюється в $ 52 млрд.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас