Новий закон про прокуратуру дозволить Раді звільняти генпрокурора і заборонить мітинги поблизу прокуратур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон про прокуратуру дозволить Раді звільняти генпрокурора і заборонить мітинги поблизу прокуратур

Казна та Політика
730
Верховна Рада збирається розглянути проект закону про прокуратуру, прийняття якого дозволить Раді звільняти генпрокурора, а також заборонити проводити мітинги біля будівель прокуратур.
Як розповів регіонал Володимир Олійник, проект може з’явитися в понеділок на погоджувальній раді. “Якщо буде політична воля, ми можемо встигнути прийняти закон до канікул хоча б у першому читанні”, заявив він.
Згідно з проектом закону, повноваження прокуратури залишаться майже такими, як і в старому законі: прокуратура підтримує держзвинувачення в суді, представляє інтереси громадян і держави в судах, наглядає за органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність.
Видання зазначає, що в законі немає згадки такої функції, як досудове слідство, вилучити яке давно закликає Європа, але згадується наявність у прокуратури слідчих, а це означає, що слідство таки буде.
Згідно з проектом закону, в Україні можуть повністю заборонити пікетування приміщень прокуратур і проведення біля них мітингів і демонстрацій. У прокуратурі вважають, що це допоможе запобігти можливості політичного тиску на її роботу.
Також проект передбачає забезпечення слідчих та членів їх сімей не тільки вогнепальною зброєю, а й гумострілами. “Збитки за псування майна не тільки чинного прокурора або слідчого, але і його рідних, а також пенсіонерів прокуратури покриває держава за рахунок бюджету”.
У проекті прописані і суб’єкти, які уповноважені контролювати прокуратуру, – Рада, президент, судові органи, громадяни та громадські організації.
Законопроект передбачає і зміни у питанні звільнення з посади Генерального прокурора. Причиною, з якої можна звільнити генпрокурора, може стати порушення Конституції і законів, а також вчинення проступку, що порочить звання прокурора. У нинішньому законі було написано: “може бути звільнений з інших причин”.
Також окремо прописана і процедура звільнення генпрокурора шляхом висловлення недовіри парламентом. Питання про недовіру генпрокурору може бути включене до порядку голосуванням не менше 150 депутатів.
Порядок призначення не змінився – призначається президентом за згодою Ради.
Що стосується матеріального забезпечення, то законопроект пропонує ввести такі доплати у відсотках від посадового окладу за чини: наймолодшому – юристу 3-го класу (відповідає лейтенанту) -10% надбавки, самому вищому – державному раднику юстиції України (відповідає посаді генпрокурора або генералу армії Україна) – 5%.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас