Падіння бадьорить ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння бадьорить ринки

Фондовий ринок
1046
Перегляд ВВП США у бік зменшення повернув оптимізм на ринки, що побоюються швидкого згортання стимулювання. Топ-10 компаній світу тепер цілком займають США. Наміри Федрезерву викликали різке зростання процентних ставок і побоювання Світового банку. Економісти попереджають, при що зростання ставки і падіння ринку знизять ВВП США на 0,4 п. п.
Зростання ВВП США в першому кварталі 2013 року виявилося на чверть менше попередньої оцінки – не 2,4%, а 1,8%. Ця новина виявилася несподіванкою: аналітики, опитані агентством Bloomberg, не очікували зміни показника.
Негативна новина підбадьорила ринки США, які другий день поспіль закрилися зростанням: індекс NASDAQ виріс на 0,85%, S&P 500 – на 0,96%, Dow Jones – на 1,01%. Оптимізм підтримали і примножили ринки Азії. У четвер вранці зведений MSCI Asia Pacific Index виріс на 1,6%, японський Nikkei 225 – на 2,4%, південнокорейський Kospi підскочив на 2,9%. І навіть китайський CSI 300, що знижувався через проблеми з банківською ліквідністю, у четвер піднімається на 0,14%.
Поєднання зростання в США з проблемами в КНР призвело до того, що в десятці найдорожчих торгуючих компаній залишилися тільки американці. Представники Китаю вперше з 2006 року покинули топ-10.
Державна PetroChina, що в травні займала 6-е місце, втратила у вартості $ 35 млрд. З нинішніми $ 214 млрд вона займає 12-е місце, за підрахунками Bloomberg на час закриття середи. Ще в березні 2010 року це була найдорожча компанія в світі. Industrial & Commercial Bank of China втратила $ 28 млрд і скотилася на чотири сходинки- з 9-го місця на 13-е. Місця китайських компаній в десятці зайняли Johnson & Johnson і Wells Fargo & Co.
«Слабкі дані нагадали людям, що відновлення економіки США залишається найслабшим за всю історію і що дії (обіцяні регулятором. – ред.), не є невідворотними, – говорить фондовий аналітик Perpetual Меттью Шервуд, цитата по Bloomberg. – Ризики уповільнення не зникли».
«Інвестори відчули, що, можливо, згортання стимулювання не таке неминуче, як це здавалося минулого тижня», – згоден головний фондовий аналітик Wells Fargo Advisors Стюарт Фріман, його слова наводить MarketWatch.
Ймовірність початку згортання стимулюючих заходів і підвищення ставки рефінансування Федеральної резервної системи (ФРС) США серйозно схвилювала не тільки фондовий ринок, а й ринок іпотечного кредитування.
Ставка 30-річного іпотечного кредиту виросла до 4,65% у середу, тоді як місяць тому вона становила 3,74%, пише The Wall Street Journal.
Виросла прибутковість казначейських облігацій: ставка 10-річних паперів зросла з 1,94% до 2,54%. Незадоволені словами глави ФРС Бена Бернанке виявилися і американські автовиробники. «На даний момент ринок автовиробників в порядку, але це дуже крихкий стан, – зазначає власник автодилера Уїлльям Фокс. – І ми дуже швидко це побачимо, якщо щось піде не так ».
Економісти Goldman Sachs попередили, що якщо зростання процентних ставок співпаде зі зниженням котирувань на ринку акцій, це може скоротити зростання економіки США на 0,4 процентних пункти в найближчі 12 місяців.
Світовий банк також побоюється намірів ФРС. Президент СБ Джим Ен Кім висловив стурбованість у зв’язку з тим впливом, який може дати на країни з економікою, що розвивається завершення стимулювання в США.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас