Через незаконне встановлення МАФів бюджет Києва втрачає близько 100 млн грн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через незаконне встановлення МАФів бюджет Києва втрачає близько 100 млн грн на рік

Казна та Політика
701
Бюджет Києва втрачає близько 66-100 млн грн на рік через незаконно встановлені МАФи. Такі цифри наводили в середу на колегії Київської міськдержадміністрації (КМДА), присвяченій дрібнороздрібній торгівлі в столиці.
За оперативними даними КМДА, на сьогоднішній день у Києві функціонує тільки 4629 легальних МАФу, які станом на 20 червня поповнили бюджет столиці на 30,2 млн грн. В адміністрації підрахували, що незаконно встановлені 10-15 тис. кіосків.
Директор Департаменту міського благоустрою Сергій Садовий похвалився, що “Київблагоустрій” активно демонтує незаконно встановлені МАФи. “Кожен район повинен демонтувати за день 5 кіосків, і “Київблагоустрій” демонтує 10. Таким чином, ми за день забираємо 60 кіосків. Це 1200 кіосків за місяць, і ми до кінця року вийдемо на потрібну цифру – 5200 МАФів”, – зазначив Садовий.
Демонтувати МАФи заважають комунальним службам не тільки торговці, а й судова практика. “Сьогодні серед власників тимчасових споруд, які ні в 2012, ні в 2013 роках не сплатили пайовий внесок, стало популярним звертатися до суду для вирішення подібних питань. Дуже часто суди Києва виносять рішення, якими забороняють структурним підрозділам вживати заходів щодо примусового демонтажу тимчасових споруд до розгляду питання в суді по суті. Оскільки розгляд такої справи займає досить багато часу (близько року), власники тимчасових споруд стоять без потрібної документації, так і не заплативши пайовий внесок”, – розповів Садовий.
Але навіть якщо вдалося-таки демонтувати кіоск і відвезти його на штрафмайданчик, то це ще не означає, що він не повернеться на своє колишнє місце. Більше половини вилучених МАФів пропадають зі штрафмайданчиків безслідно, запевняють у КМДА. За даними “Київблагоустрою”, на штрафмайданчиках має бути 758 кіосків. Під час перевірки конфіскованих кіосків виявилося 352, де ігші 406 – невідомо. Такій плутанині сприяє те, що на штрафмайданчиках відсутні журнали обліку прийому-передачі споруд.
Крім того, за словами гендиректора “Київенерго” Олександра Фоменка, нелегальні кіоски крадуть у них електрику. Так, 20% таких кіосків нелегально підключаються безпосередньо до електромереж компанії, а решта крадуть електроенергію у “Київміськсвітла” (займається освітленням вулиць). “Київенерго” відключає МАФи і перекриває їм електроенергію, а наступного дня вони знову підключаються”, – скаржиться Фоменко.
При цьому в керівництві КМДА визнають той факт, що процес оформлення документів на МАФ занадто бюрократизований. Звідси і така невелика кількість легальних кіосків.
Присутні на Колегії представники Асоціації підприємців і промисловців навели такий приклад їхньої спроби легально встановити кіоски в Києві. Спочатку вони розробили план розміщення МАФів і подали заявку на 38 місць під кіоски. Профільна комісія спочатку дозволила встановлення МАФів на цих місцях, але остаточний дозвіл отримати так і не вдалося. І тепер на цих місцях стоять чужі “візки і намети”.
Як повідомлялося раніше, через бездіяльність і корупцію в міліції влада Києва не може побороти пересувну торгівлю. Тому в КМДА підготували звернення до президента і міністра внутрішніх справ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас