НБУ та АУБ: пошук форм поглиблення співпраці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ та АУБ: пошук форм поглиблення співпраці

162
27 лютого в Асоціації українських банків відбулася робоча зустріч заступника Голови НБУ Олександра Шлапака та директора Генерального департаменту банківського нагляду Вадима Пушкарьова з керівництвом АУБ.
Головні питання, що розглядались, стосувались нагляду за діяльністю банків та роботи банків щодо запровадження вимог законодавства з боротьби з відмиванням коштів. Зокрема, обговорено питання вимог НБУ до капіталізації банків, спрощення процедур реєстрації та ліцензування банків. Також обговорено подальше спільне опрацювання змін до Інструкції НБУ “Про порядок регулювання діяльності банків в Україні” та Положень НБУ про порядок формування резервів на відшкодування можливих збитків банків від операцій з цінними паперами, під дебіторську заборгованість та на покриття кредитних ризиків.
Під час обговорення представники АУБ торкнулися питання змін до Закону України “Про банки і банківську діяльність”. Зокрема, обговорено питання необхідності законодавчого визначення порядку перерахунку в ЄВРО капіталу діючих банків, сформованого в гривнях, або визначення вимог до мінімального розміру капіталу в національній валюті; внесення змін щодо виключення з капіталу банків тільки гудвілу, а не загальної суми нематеріальних активів.
У свою чергу Олександр Шлапак та Вадим Пушкарьов висловили розуміння більшості з поставлених питань та запропонували провести низку робочих зустрічей для опрацювання відповідних пропозицій.
У ході зустрічі також обговорено подальшу взаємодію НБУ та АУБ з питання запровадження в дію законодавства щодо боротьби з відмиванням коштів. Зокрема, досягнуто домовленість про включення фахівців АУБ і комерційних банків до робочої групи з підготовки проектів нормативних актів та обов”язкове ознайомлення банків через АУБ з цими проектами.
На думку Олександра Шлапака, НБУ та Асоціація українських банків мають спільно працювати над вирішенням існуючих проблем у банківській діяльності та її нормативного регулювання. Цього вимагають інтереси як держави, так і комерційних банків, – зазначив він.
Як прокоментував результати зустрічі Президент АУБ Олександр Сугоняко, під час обговорення відпрацьовано подальші напрямки співпраці між НБУ та АУБ, визначено пріоритетні питання, що потребують винесення на Парламентські слухання з питань удосконалення банківського законодавства.
За матеріалами:
АУБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас