Експерт: через кілька місяців платоспроможність Кабміну опиниться під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: через кілька місяців платоспроможність Кабміну опиниться під загрозою

Кредит&Депозит
5462
Команда «сімейних молодореформаторів» з останніх сил відтягує економічний колапс, проте ці заходи лише погіршують перспективи країни після того, як ресурс «стабілізації» вичерпається. Про це пише Любомир Шавалюк.
Зокрема, експерт зазначає, що на тлі падіння промисловості загрозливими видаються показники фінансового сектору. Так, дефіцит зведеного бюджету України за чотири місяці 2013-го сягнув 18,9 млрд грн, що втричі більше, ніж за аналогічний період 2012-го. При цьому в розшифровці доходів до скарбниці нинішнього року з’явилися авансові внески з податку на прибуток підприємств, які в I кварталі становили 10,7 млрд грн., зазначає експерт.
«Тож якби уряд не викачував гроші з бізнесу, дефіцит зведеного бюджету за чотири місяці міг би бути ледь не удвічі більшим», – додає він.
За майже повне I півріччя 2013-го (до 24 червня включно) обсяг ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), які перебувають в обігу, зріс на 41 млрд грн (із них 23 млрд грн прийняв НБУ, надрукувавши під це відповідну кількість гривень, і 19 млрд – комерційні фінустанови); також здійснено два розміщення ОЗДП (облігації зовнішньої державної позики. – Ред.), які поповнили скарбницю на $2,25 млрд. Таким чином, зазначив Шавалюк, влада на початок травня сформувала певний запас – 13,1 млрд грн на рахунках регулятора й 5,2 млрд грн у комерційних банках.
«Цього мало б вистачити для фінансування дефіциту бюджету «від позики до позики», якби не два нюанси. По-перше, українські єврооблігації вже почали різко дешевшати», – пише експерт, наводячи приклад, що Україна в цьому року наразі торгується з дохідністю до погашення 9,75%, хоча розміщувалися єврооблігації під 7,5%, а ще два-три місяці тому торгувалися під 6–7%.
«Отже, брати в борг за кордоном стає дедалі дорожче, і ситуація, найімовірніше, погіршуватиметься, якщо буде можливість позичати взагалі хоч щось», – аналізує він.
По-друге, зазначає Шавалюк, внутрішні запозичення є сезонними: 2012-го обсяг ОВДП в обігу за перше півріччя зріс на 28 млрд грн, а за друге не змінився. Якщо в перші шість місяців 2012-го банки мали достатню ліквідність, щоб допомагати уряду (викупили облігацій майже на 18 млрд грн), то далі через проблеми з ліквідністю почали зменшувати свій портфель ОВДП і НБУ був змушений втрутитися, викуповуючи їх, зазначає Шавалюк.
«Усе вказує на те, що ще кілька місяців – і платоспроможність уряду виявиться під загрозою. У будь-якому разі ситуація в економіці й державних фінансах нині значно гірша, ніж минулої осені. Команда «сімейних молодореформаторів» з останніх сил відтягує економічний колапс, намагаючись втілити ідеї про казначейські векселі, боротьбу з трансфертним ціноутворенням тощо. Проте всі ці заходи лише погіршують перспективи країни після того, як ресурс «стабілізації» буде вичерпано», – вважає Шавалюк.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас