США спровокували еволюцію саморобних бомб в Афганістані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США спровокували еволюцію саморобних бомб в Афганістані

Світ
1206
Заборона на постачання до Афганістану різних видів добрив, введена США кілька років тому, вплинула на технологію виробництва саморобних вибухових пристроїв афганськими бойовиками. Як повідомляє MarineCorpsTimes, якщо раніше добрива, особливо аміачна селітра, були в Афганістані одним з основних компонентів для виробництва вибухівки, то тепер для цих цілей у більшості випадків використовується хлорат калію, або бертолетова сіль.
Чи планують США домагатися заборони на постачання до Афганістану бертолетової солі, поки невідомо. У Пентагоні ефект заміщення однієї речовини іншою, викликаний забороною на ввезення до Афганістану добрив, вже отримав назву «нещадного дарвінівського принципу».
Як зазначає видання, в 2012 році, вперше за останні 12 років ведення бойових дій в Афганістані, частка бертолетової солі в саморобних вибухових пристроях досягла 60 відсотків. Це означає, що вибухова речовина в кожних шести з десяти саморобних бомб в Афганістані виготовлена із застосуванням хлорату калію. До цього призвели зусилля США, що досягли повної заборони поставок добрив в Афганістан з більшості сусідніх країн.
За даними Управління по боротьбі з саморобними вибуховими пристроями (JIEDDO) Пентагону, в березні-травні 2013 року в Афганістані були виявлені 3572 вибухові пристрої, встановлені бойовиками. Це на 13 відсотків менше, ніж за аналогічний період минулого року. Чотири з п’яти виявлених пристроїв були саморобними. Як зазначає JIEDDO, бертолетова сіль дозволяє виробляти вибухівку такої ж потужності, що і речовини на основі аміачної селітри.
Одним з основних каналів постачання до Афганістану бертолетової солі став Пакистан, де ця речовина широко застосовується у виробництві текстильних виробів і сірників. У Пакистані діють 390 ткацьких фабрик і 50 заводів з виробництва сірників. За даними JIEDDO, пакистанські підприємства імпортують хлорат калію з Індії, Китаю та Ірану, причому обсяги імпорту за останні кілька років «різко зросли».
Хлорат калію більш вигідний при виробництві вибухівки, ніж аміачна селітра. Для порівняння, 50-кілограмовий мішок селітри в Афганістані коштує 160 доларів. Аналогічні мішки бертолетової солі продаються в країні по 48 доларів за штуку. У середньому, один саморобний вибуховий пристрій в Афганістані містить в собі 23-24 кілограми амонійної селітри. Вартість виробництва такої бомби становить близько 416 доларів. Вибуховий пристрій із застосуванням хлорату калію обходиться повстанцям щонайменше в два рази дешевше.
Хлорат калію являє собою непахучий кристалічний порошок. Ця речовина застосовується в пристроях хімічного одержання кисню (особливо в бортових системах генерації кисню на літаках), в якості пестициду, а також при фарбуванні і відбілюванні тканин. Бертолетова сіль нерідко використовується бойовиками при виготовленні пляшок із запальною сумішшю. Суміші хлорату калію з фосфором, сіркою або цукром вибухонебезпечні й дуже чутливі до нагрівання, тертя або ударів.
Виробництво саморобних вибухових пристроїв із застосуванням хлорату калію простіше в порівнянні з аналогічними пристроями на основі аміачної селітри. Для виробництва селітряної вибухівки потрібно послідовне виконання кількох дій. Основною негативною властивістю бомб, виготовлених з використанням бертолетової солі, є їх чутливість до ударів і тряски, через що вони вимагають більш обережного транспортування.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас