Чехія знову посилює правила для мігрантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія знову посилює правила для мігрантів

Світ
997
Влада Чехії знову планує змінити закон про іноземних громадян, що перебувають на території країни. Цей закон в останні роки змінювався кілька разів, і найчастіше це призводило до погіршення становища мігрантів.
За даними місцевих ЗМІ, які змогли отримати доступ до 600-сторінкового проекту закону, документ витриманий в логіці роботи парламенту останніх років – скорочення прав і збільшення податків.
Ініціатором проекту виступило Міністерство внутрішніх справ Чехії, яке порахувало, що іноземці отримують багато прав на території країни, однак становлять велику небезпеку і не дають належної фінансової переваги економіці.
Експерти кажуть, що в нинішній редакції закон принесе погіршення положенню іноземців з усіма типами віз та посвідок на проживання, навіть і з постійним (ПМП). Так, наприклад, мігранти, що вже мають постійний вид на проживання можуть позбутися його через будь-яку заборгованість з податків або за наявності пені.
Крім того, МВС зажадало включити в закон дозвіл на доступ до всіх баз податкових органів та установ соціального забезпечення. Це становить для власників ПМЖ іншу загрозу – якщо спецслужби запідозрять мігранта в тому, що він небезпечний для Чехії, людина позбудеться постійного виду на проживання без пояснення причин і права оскарження даного рішення в суді.
На думку юристів, закон перетворить статус ПМЖ на привілей багатих, здатних довести МВС, що їх чистий щомісячний дохід становить нормативних 28 600 крон (1100 євро) для сім’ї з трьох-чотирьох чоловік.
Природно, що всі ці поправки поширюються і на власників тимчасового виду на проживання.
Що ж до трудових мігрантів, то для них ситуація виглядає ще менш привабливо. Згідно з планами МВС, трудові мігранти не зможуть перебувати в Чехії довше робочого року, право на продовження візи у них віднімається, як і право перевезти з собою родину. Доступу до суспільного медстрахування вони теж мати не будуть, незважаючи на офіційне працевлаштування, повідомляє Prague Express.
Крім того, закон вводить зміни в правила, що стосуються іноземних членів сімей громадян Чеської республіки. Під час розгляду заяви про видачу посвідки на проживання чоловік (дружина) повинен знаходитися у себе на батьківщині. У виді на проживання може бути відмовлено з ряду причин, в тому числі якщо в біографії є ​​пункти, що “порочать” іноземця . Цікаво, що такими пунктами можуть стати такі банальні в сучасному світі речі, як, наприклад, втрата роботи або розлучення.
Також, згідно з проектом, сильно ускладнюється життя дрібних підприємців, які планують відкрити справу в Чехії. Іноземцям, які живуть в країні закон забороняє поєднувати підприємництво з працевлаштуванням.
Саме по собі отримання дозволу на роботу планується також ускладнити. По-перше, влада хоче обмежити можливість роботи для іноземців тільки тим регіоном країни, в якому було видано дозвіл. По-друге, буде різко скорочено час очікування цього дозволу. І, нарешті, по-третє, роботодавців під загрозою великих штрафів зобов’яжуть надавати в МВС повну інформацію про працюючих у них мігрантів.
Торкнеться закон і правила отримання студентських віз, так як, на думку законодавців, багато молодих людей зловживають цією можливістю переїхати до Чехії і відбирають місця у місцевих жителів.
Правозахисні організації Чехії та юридичні товариства планують всіма законними способами заблокувати прийняття даного закону, оскільки вважають його дискримінаційним і небезпечним для чеської економіки.
За матеріалами:
Euromag.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас