Експерти: ініціатива щодо введення загального декларування доходів - своєчасна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ініціатива щодо введення загального декларування доходів - своєчасна

Казна та Політика
3407
Ініціатива щодо запровадження загального декларування доходів в Україні своєчасна. Таку думку висловив колишній урядовий секретар, екс-радник голови НБУ Віктор Лисицький.
“У всіх більш-менш цивілізованих країнах ця система вже працює десятки років. У цьому плані ми не повинні залишатися податковими вигнанцями, і також ввести її в Україні. Звичайно, це потрібно робити поступово, але в цілому ініціатива правильна», – зазначив Лисицький.
Експерт відзначає, що в тому числі через відсутність цієї норми в податковому законодавстві в Україні частка податків у ВВП країни вкрай низька.
“Бізнес у нас малоефективний, через це часто намагається піти від податкового тягаря. У сухому залишку ми і маємо той факт, що частка податків у ВВП країни така низька. Тому логічно було б ввести м’який перехід на загального декларування доходів громадянами, щоб вони звикли до новації і поступово привчалися до податкової культури та дисципліни”, – додав Лисицький.
У свою чергу виконавчий директор “CASE Україна” Дмитро Боярчук підкреслює, що загальне декларування доходів вигідне самим українцям.
“Українці будуть самостійно платити податки, заповнювати податкові декларації, а за цим слідує розуміння, скільки ти заплатив податків. Тобто, коли людина почує, що десь неефективно витратили бюджетні гроші, її, як і на Заході, обурить цей факт. І вона буде пред’являти претензії як платник податків. Поступово ми будемо приходити до культури платників податків”, – додав він.
Експерт констатує, що ініціатива буде реалізована тільки в тому випадку, якщо процедура декларування буде максимально проста, а також виключить безпосереднє спілкування з податковими органами.
Нагадаємо, в найближчі три місяці Міністерство доходів і зборів винесе на обговорення законопроект про обов’язкове загальне декларуванні доходів громадян. Глава відомства Олександр Клименко, оголошуючи про такі наміри, підкреслив, що прийняття такого закону дозволить уряду знизити ставку єдиного соціального внеску.
За приблизними підрахунками, ініціатива щодо впровадження загального декларування торкнеться близько 30 млн українців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас