Експерт: зниження єдиного соцвнеску до 15% допоможе легалізації зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: зниження єдиного соцвнеску до 15% допоможе легалізації зарплат

Казна та Політика
651
Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка прогнозує, що зниження ставки єдиного соціального внеску до 15% позитивно позначиться на питанні легалізації заробітних плат в Україні.
“Досить складно боротися з тіньовим бізнесом, який за різними оцінками доходить до 50%. Практика показує, що заборонами будь-які питання вирішити досить складно. Вихід один – шукати варіанти розширення бази оподаткування. Тому, зниження ставки єдиного соціального внеску до 15%, без сумніву , позитивно відіб’ється на питанні легалізації заробітних плат в Україні. Але за умови, що буде продовжена політика лібералізації взаємовідносин бізнесу та фіскальних органів”, – зазначив він.
Разом з цим, експерт констатує, що запуск такого механізму може дати ефект не відразу, оскільки система повинна “прижитися” в умах підприємців і дати можливість мотивувати їх не платити зарплату “в конвертах”.
Заїка додав, що в умовах зниження інфляції до нульового рівня поступове зниження податкового тиску на фонд оплати праці дасть можливість стимулювати споживчий попит і хоч трохи вплинути на виробників, які чекають додаткових інвестицій.
“Слід також зазначити, що спрощення процесів оподаткування та створення прозорої системи веде до поліпшення привабливості України для інвесторів, що задекларовано як одне з основних питань урядової програми”, – зауважив фінансист.
Крім того, він закликав владу не відкладати питання прогресивної шкали оподаткування прибуткового податку.
“Без сумніву, сплата податку з доходу в 1 млн. грн. та суми в 2 тис. грн. за однаковою ставкою є соціально несправедливо. Так звані “мультимільйонери” можуть поділитися трохи більше своїми доходами ніж ті ж бюджетники”, – підкреслив Заїка.
Нагадаємо, раніше в Міністерстві доходів і зборів вирішили не відмовлятися від ідеї лібералізації законодавства і підготували нові зміни до Податкового кодексу і закон “Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування”.
У лютому перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов заявив, що уряд планує знизити ставку єдиного соціального внеску до 15%. На даний момент його ставка становить від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас