Запахло війною: президент Азербайджану закликав армію бути готовою битися за Карабах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запахло війною: президент Азербайджану закликав армію бути готовою битися за Карабах

Світ
2351
Армія Азербайджану повинна бути готова до операції зі звільнення окупованих Вірменією земель, заявив президент республіки, верховний головнокомандувач Ільхам Алієв. “Азербайджан живе в умовах війни. Війна ще не завершена, завершений лише перший її етап. Азербайджанська армія повинна бути готова в будь-який момент звільнити окуповані землі”, – заявив Алієв, приймаючи військовий парад в Баку.
Президент висловив жаль, що переговори з Вірменією з мирного вирішення карабахської проблеми не дають результату, і в цих умовах Азербайджан змушений нарощувати свою військову міць.
За словами Алієва, споконвічною азербайджанською землею є не тільки окупований нині Нагорний Карабах і райони навколо нього, а й територія нинішньої Вірменії. “Азербайджанська держава і народ ніколи не дасть можливості створення на своїх землях другої вірменської держави”, – підкреслив він.
Глава держави зауважив, що проблема окупації азербайджанських земель не вирішується вже довгий час, в ході військової агресії відносно мирних громадян республіки з боку Вірменії були здійснені етнічні чистки, геноцид в Ходжали.
“Ми постараємося швидко вирішити конфлікт мирним шляхом. Переговори тривають. Але військовий потенціал зміцнює наші позиції”, – заявив він. Алієв зазначив, що добре оснащена технічно, з високим рівнем дисципліни азербайджанська армія є найсильнішою не лише в регіоні, але виділяється в світовому масштабі, є гарантом безпеки і незалежної політики країни. “Армія захищає наш вибір, нашу незалежну політику”, – сказав він.
“Сьогодні азербайджанська армія в змозі виконати будь-яке поставлене перед нею завдання”, – заявив глава держави. Президент сказав, що сьогодні в Азербайджану немає жодного невирішеного завдання, крім проблеми окупації частини території, але нарощування військової потужності та економічного потенціалу, продовження збереження Вірменії в ізоляції від регіональних процесів дозволить вирішити й це питання. “Упевнений, що ми незабаром досягнемо бажаного і відновимо історичну справедливість”, – заявив він.
У результаті збройного конфлікту з Вірменією через Нагірний Карабах Азербайджан втратив контроль над ним і – повністю або частково – сімома прилеглими до нього районами. Цей регіон проголосив незалежність в 1991 році. У Баку спробували повернути контроль над ним, але зазнали невдачі. У 1994 році за посередництва Росії Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабахська Республіка підписали тристоронню угоду про припинення вогню, яка в останні роки періодично порушується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас