Відмова «Газпрому» знизити ціну на газ штовхає Україну в бік ЄС - екс-нардеп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова «Газпрому» знизити ціну на газ штовхає Україну в бік ЄС - екс-нардеп

Енергетика
1014
Непохитна позиція російського газового монополіста компанії «Газпром» щодо відмови знизити ціну на газ для України штовхає її в бік Євросоюзу, що згодом призведе до втрати для РФ ємного українського газового ринку і не піде на користь самій російській монополії.
Про це в ході міжнародної наукової конференції «Російсько-українські відносини: реалії та перспективи» сказав екс-глава комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков.
«Україна практично в одному кроці від угоди про асоціацію та ЗВТ з ЄС. Це закриє нам дорогу до Митного союзу. Може, я скажу надто різко, але якщо це відбудеться, – це буде найбільшою з моменту розпаду СРСР політичною, геополітичною, геостратегічною поразкою Росії і всіх прихильників слов’янської єдності», – сказав Крючков і додав, що в українському суспільстві суттєво підсилені прозахідні позиції.
Він вважає, що в цілому це загрожує денонсацією Харківських угод, видворенню з Криму Чорноморського флоту Росії; перегляду закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики, з якої миттєво випарується теза про позаблоковий характер зовнішньої політики України і вступ до НАТО.
За його словами, в подальшому це призведе до згортання всіх можливостей для російських ділових кіл і забороні російської мови в Україні.
Він підкреслив, що кількість прихильників зближення з Росією в Україні зменшується, і тому необхідно налагодження відносин двох країн.
Крючков нагадав, що у вересні 2011 року представники російської військової еліти – адмірали і генерали, в їх числі Леонід Івашов, Володимир Комоєдов, Микола Леонов, Ігор Родіонов, Володимир Овчінскій та інші – звернулися в той час до президента Росії Дмитра Медведєва з відкритим листом. У ньому вони з тривогою констатували, що «несподівано для всіх нас наше стратегічне партнерство спіткнулося об газові ціни. Господарський спір між російським «Газпромом» і «Нафтогазом України» набув непропорційних масштабів і загрожує обрушити наші досягнення», – нагадав Крючков.
За його словами, політика Росії і кабальна ціна на російський газ поставила економіку України на коліна, позбавляючи можливості здійснювати найнеобхідніші економічні і соціальні плани.
«Україна змушена займатися проблемами енергозбереження і я вам скажу, що через 2-3 роки Україна перестане споживати російський газ», – сказав Крючков.
Він підкреслив, що такі дії Росії пояснити дуже складно українському населенню, так як справа не зводиться тільки до газових негараздів, оскільки економічні суперечки отримують потужне політичне звучання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас