Українським компаніям відкриють доступ до іноземних бірж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським компаніям відкриють доступ до іноземних бірж

Фондовий ринок
687
НКЦПФР закінчила роботу над процедурою видачі дозволу на розміщення та обіг цінних паперів українських емітентів за межами України, а також врегулювала механізм обслуговування операцій з ними. Про це повідомляє прес-служба Комісії. Відповідні проекти рішень були прийняті на засіданні регулятора, що відбулося 20 червня 2013 року.
“Документ регулює питання розміщення цінних паперів українських компаній за межами України, і ми сподіваємося, що вихід вітчизняних компаній на іноземні фондові майданчики дасть їм можливість ефективно залучати додаткові фінансові ресурси”, – зауважила Алла Папаіка, директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР.
Ухвалений регулятором Порядок визначає механізм видачі дозволу на розміщення та обіг цінних паперів українських емітентів за межами України, перелік документів, що надаються компаніями в Комісію, і регламентує вимоги регулятора до учасників ринку.
Другий документ встановлює вимоги до обслуговування операцій з цінними паперами на рахунках у цінних паперах. Так, умови проведення депозитарними установами адміністративних операцій доповнені нормою про умови відкриття Національним депозитарієм України (НДУ) рахунку на ім’я іноземної депозитарної установи. Встановлюється також перелік документів, які має подати іноземна депозитарна установа для відкриття рахунку в цінних паперах в НДУ.
Як повідомляє прес-служба НКЦПФР, незабаром обидва документи будуть направлені до Мін’юсту для проходження процедури державної реєстрації. Однак поки дані документи ще не з’явилися у відкритому доступі.
Раніше українські компанії виходили на IPO, наприклад, на Варшавську або Лондонську фондові біржі, з інших юрисдикцій. Це, відповідно, вимагало додаткових ресурсів. Однак, разом з тим, причиною зміни юрисдикції було і інше оподаткування. Але, з появою нових нормативних документів НКЦПФР, процедура розміщення українських цінних паперів на іноземних фондових ринках спроститься.
Наскільки новий порядок вплине на розвиток IPO в Україні і чи будуть надалі українські компанії змінювати свою юрисдикцію для виходу на іноземні фондові майданчики – поки не відомо. Проте вже зрозуміло, що регулятор усвідомив помилковість обмежень, які існували на ринку в перебігу більш ніж десяти років. У результаті проведеної політики, найбільші українські компанії юридично вивели свій бізнес за межі України.
Нагадаємо, що в березні Нацкомісія з фондового ринку ініціювала спрощення доступу українського бізнесу до російських і китайських фінансовим майданчикам.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас