Онлайн-вклади набирають обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онлайн-вклади набирають обертів

Особисті фінанси
2561
Ще пару років тому онлайн-депозити були новинкою. А зараз кількість банків, які пропонують розмістити гроші через інтернет, зросла більше ніж удвічі – з 6 до 13. Та й серед клієнтів популярність зростає: оформлення депозиту онлайн збільшилося в п’ять разів.
У кожному банку своя «кухня»
Деякі фінустанови передбачають оформлення послуги вкладу через інтернет на всі депозитні пропозиції банку (ПУМБ, «ПриватБанк», «Сбербанк Росії» тощо). Є банки, які мають окремі програми для бажаючих оформити депозит через інтернет («Фінанси і кредит», Platinum Bank, «Дельта Банк» та ін.) А в інших вклад можна оформити як у відділенні, так і через інтернет (VAB та ін.)
Маргарита Седальчук з Києва в січні оформила вклад в одному з великих банків прямо з домашнього комп’ютера.
- Я і раніше користувалася депозитами, але кожен раз доводилося йти в банк і стояти в черзі, – розповіла Маргарита. – Це було незручно, оскільки я дуже зайнята на роботі. Коли дізналася, що депозит можна оформити по інтернету, зраділа, що заощаджу час. Додатковий плюс – річна процентна ставка за онлайн-депозитами вище, ніж за вкладами, оформленим у відділенні.
У банках підтверджують, що онлайн-депозит дійсно економить час, а надбавка до основної процентної ставки досить відчутна.
- Якщо в 2011 році, наприклад, бонус, який пропонували банки по онлайн-депозитом, був не більший 0,3% по гривневих внесках, то зараз різні банки додають 0,5-1,5 процентних пункту за оформлення по інтернету, – розповіла менеджер одного з банків, який працює з онлайн-депозитами, Алла Макєєва.
Вкладникам це вигідно, навіть якщо надбавка діє тимчасово. Приміром, «УкрСибБанк» обіцяє бонус 1% до річної ставкою, але тільки на один місяць. Є банки, які не збільшують ставку при оформленні вкладу онлайн («ПриватБанк», «Фідокомбанк», «Сбербанк Росії»), – в них наголос робиться лише на зручність оформлення вкладу та економію часу клієнта.
Зручно, але йти в банк все одно доведеться
У «Мегабанку», Credit Agricole, «АКТАБАНК» і «ОТП Банку» пропонують оформити не сам онлайн-депозит, а тільки заявку на оформлення вкладу – за неї вкладнику додадуть 0,25-1% до ставки депозиту. Тобто, щоб оформити вклад, потрібно з’явитися у відділення, щоб внести гроші і підписати документи.
І навіть якщо банк працює з онлайн-депозитом, який передбачає повне оформлення і подальше оперування їм через інтернет, відвідування банку все одно не уникнути, оскільки потрібно завести картку або рахунок, з якого через інтернет-банкінг можна буде відкрити онлайн-депозит.
Вимагайте «мокру» печатку
Багато з недовірою ставляться до пропозицій дистанційних депозитів через відсутність договору з підписами і «мокрою» печаткою.
«Погляд» обдзвонив кілька банків, щоб уточнити цей момент. В одних банках нам сказали, що текст договору розміщений на сайті банку і всі бажаючі можуть ознайомитися з ним у будь-який момент. А в інших – запропонували приїхати у відділення за договором у зручний час.
Юристи визнають, що юридична сторона питання продумана не до кінця, і радять все ж вимагати паперовий договір з усіма підписами та печатками.
П’ятдесят програм за півроку
За даними компанії «Простобанк консалтинг», за перше півріччя відкрилося 50 нових депозитних програм.
За накопичувальними вкладами їх стало більше на 35. Крім того, з’явилося 9 нових ощадних програм і 6 пропозицій по універсальних внесках.
Що стосується акційних програм, то нових ідей в цьому році маркетологи не придумали. Більшість пропозицій приурочено до свят, літніх відпусток і знаменним датам самого банку. Є також депозити, які прив’язані до кредитів (якщо у вкладника є депозит, то йому видадуть кредит на вигідних умовах). Деякі банки просто пропонують вклади з оновленою програмою лояльності та підвищеними ставками.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас