Хто в Україні може отримати ваучер на безкоштовну додаткову освіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто в Україні може отримати ваучер на безкоштовну додаткову освіту

Особисті фінанси
5123
На початку цього року в силу вступив закон, який дозволяє фахівцям старше 45 років пройти перепідготовку за державний рахунок. Для цього бажаючим змінити професію видається спеціальний ваучер на навчання. Як розповів начальник відділу інформації, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Київського міського центру зайнятості Олександр Ганієв, станом на 19 червня цього року в столиці видано вже близько 30 ваучерів, а по всій Україні – понад 430.
«Сегодня» розібралася, хто може претендувати на такі ваучери, як їх отримати і що являє собою освіта по них. Також ми з’ясували, на навчання за якими спеціальностями люди старше 45 років можуть отримати ваучер вже цього року.
Кому вони потрібні і як їх отримати
Мета перепідготовки фахівців – підтримка їх конкурентоспроможності на сучасному ринку праці. Адже багато професій, які були затребувані 20-25 років тому, сьогодні не користуються попитом. Друга освіта може суттєво допомогти у вирішенні проблеми працевлаштування або підвищення по службі. «Природно, що знання, вміння і навички застарівають з плином часу. Багато людей у ​​віці від 45 років, отримавши професію після школи, навіть не пробували освоїти нову спеціальність, не підвищували рівень своєї кваліфікації, а тому втрачали затребуваність на ринку праці», – коментує ситуацію Наталя Шевченко, начальник управління організації профорієнтації та профнавчання Державного центру зайнятості .
Ваучер на безкоштовну освіту може отримати особа, що вже має вищу або професійно-технічну освіту у віці від 45 років і до досягнення ним пенсійного віку. Страховий (офіційний, із занесенням до трудової) стаж претендента на ваучер повинен бути не менше 15 років. При цьому не важливо, працює людина на момент подачі заяви чи ні. «Ваучери отримують не тільки ті, хто не може знайти роботу за фахом, а й люди, які розглядають свою трудову діяльність в перспективі і які розуміють, чого їм не вистачає, щоб зберегти конкурентоспроможність серед колег», – говорить Наталія Шевченко. Тобто головне – бажання вчитися і підвищувати свою кваліфікацію. Отримати ваучер на освіту можна тільки один раз.
 
Нові можливості
На підставі цього документа можна отримати нову професію (тобто другу освіту – вищу або професійно-технічну) або наступний освітньо-кваліфікаційний рівень (бакалавр, спеціаліст, магістр і т. д.), а також підвищити кваліфікацію на спеціальних курсах.
У ваучері вказується сума, яку держава виділяє на перепідготовку спеціаліста (на руки гроші нікому не дають, всі розрахунки здійснює служба зайнятості). Вона не може перевищувати 10-кратний розмір прожиткового мінімуму (з 01.01.2013 р. він складає 1147 грн / місяць). Якщо вартість навчання перевищує 11 470 грн, різницю можна погасити самим (іноді це робить роботодавець). Найчастіше так і доведеться робити – цієї суми на весь курс навчання зазвичай не вистачає. Наприклад, вартість отримання другої освіти за фахом «Землевпорядкування» коштує в середньому 5-6 тис. на рік.
Де дають ваучери
Ухваливши рішення підвищити свою кваліфікацію за допомогою ваучера на освіту, ви повинні звернутися до місцевого центру зайнятості та написати відповідну заяву. Також потрібно надати оригінали наступних документів: паспорта, трудової книжки, документа про освіту та реєстраційний номер облікової картки платника податків. У разі, якщо трудова знаходиться у роботодавця, можна надати її копію, завірену у відділі кадрів.
З моменту подачі документів на прийняття рішення про видачу ваучера у центру зайнятості є не більше восьми робочих днів. Протягом трьох днів після прийняття рішення людині повинні про нього повідомити по телефону. Забрати ваучер необхідно протягом п’яти робочих днів з моменту отримання повідомлення про його видачу. Потім слід звернутися до приймальної комісії обраного навчального закладу.
 
Дев’яносто днів на вступ
Професію, на отримання якої може бути виданий ваучер, можна вибрати самостійно, але тільки з тих напрямків, які вказані в списку Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Цей список МЕРТ формує, виходячи з потреби в кадрах в Україні. Щорічно, в залежності від змін, що відбулися на ринку праці, перелік буде змінюватися, тому якщо в списку 2013 немає професії, яка цікавить вас, є ймовірність, що вона з’явиться в наступному році. Самостійно дозволяється вибрати і навчальний заклад, де буде здійснюватися перепідготовка. Головне, щоб цей заклад був акредитований за ваучерівськими спеціальностями. Це може бути вуз, ПТУ або інші освітні організації. Важливий момент: договір про навчання з відповідним закладом необхідно укласти протягом 90 днів після отримання ваучера.
Вчитися можна як на денній формі, так і на заочній, вечірній або дистанційній, а от вступати доведеться на загальних підставах. «Люди, що отримали ваучер, вступають до навчального закладу на умовах одержання другої освіти. Для цього їм потрібно зібрати необхідні документи (згідно з вимогами навчального закладу) і пройти професійну співбесіду. Таких абітурієнтів можуть зарахувати відразу на другий або третій курс – це вже визначать приймальні комісії, порівнявши дисципліни в дипломі з навчальними програмами», – каже головний спеціаліст департаменту вищої освіти МОН Ольга Богинич.
Яку професію обрати
Перелік професій та напрямків підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер в 2013 році:
Бджоляр
Водій навантажувача
Водій тролейбуса
Електрогазозварник
Машиніст автогрейдера
Налагоджувальник с/г машин і тракторів
Налагоджувальник устаткування у виробництві харчової продукції
Плодоовочівник
Робітник фермерського господарства
Слюсар з ремонту с/г машин та устатковання
Будівельний столяр
Тракторист
Тракторист-машиніст с/г (лісогосподарського) виробництва
Автомобілі та автомобільне господарство
Агрономія
Агрохімія і грунтознавство
Аквакультура
Захист рослин
Інженерія програмного забезпечення
Комп’ютерні системи та мережі
Міське будівництво та господарство
Програмне забезпечення систем
Промислове та цивільне будівництво
Розведення та селекція тварин
Технології виробництва і переробки продукції тваринництва
Ветеринарна медицина
Виробництво і переробка продукції рослинництва
Виробництво і переробка продукції тваринництва
Землевпорядкування
Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд
Обслуговування програмних систем і комплексів
Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів
Організація і технологія ведення фермерського господарства
Господарство та аквакультура
Розробка програмного забезпечення
Кому не належить. Тим, у кого немає професійно-технічної або вищої освіти, а також тим, хто проходив перепідготовку за бюджетні кошти протягом останніх п’яти років. Не варто розраховувати на отримання ваучера і зареєстрованим безробітним, що намірені пройти професійне навчання за направленням місцевої служби зайнятості – необхідно вибрати щось одне.
Віктор Ярижко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас