В Україні можна "вступити" в будь-який вуз за 2-25 тис. дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можна "вступити" в будь-який вуз за 2-25 тис. дол

Особисті фінанси
3059
Напередодні вступної кампанії всесвітня павутина і стовпи близько вузів зарясніли сотнями оголошень, в яких абітурієнтам пропонують допомогти вступити на уподобану спеціальність. Автори кожного оголошення дають 100%-у гарантію вступу. Суми просять чималі: від $ 2 тис. до $ 25 тис. У минулі роки апетити шахраїв були скромніші: у 2011 році просили від $ 1 тис. до $ 5 тис. залежно від рівня вузів, найвища «такса» становила $ 10-15 тис.
Представники правоохоронних органів, керівники вузів і координатори студентських організацій в один голос закликають: «Тримайтеся від таких оголошень подалі! Це аферисти, які виманили гроші і безслідно зникнуть, не надавши ніякої допомоги, оскільки це незаконно і технічно неможливо».
Дзвінок «організатору»
Щоб перевірити, як діють шахраї, які нібито допомагають вступити до вузу, журналістка «Сегодня» зателефонувала по одному з оголошень, в якому значилося: «Організую надходження в КНУ та КІМВ. Можна вступити як на бюджет, так і на контракт. Гарантія вступу – 100%». З чоловіком, що відповів на іншому кінці дроту, відбулася така розмова:
- Добрий день! Я знайшла Ваш номер в інтернеті. Ви можете допомогти вступити до університету?
- Є така справа.
- Моя сестра хоче вступити до «Шевченка» на бухгалтера.
- Скільки сестрі років?
- 17, цього року закінчила школу.
- Звідки ви?
- З Чернівців (Зі слів Ольги Білик, заступника начальника прес-служби київської міліції, в столиці афери зі вступами, судячи з кількості звернень до правоохоронних органів, ще не дуже поширене явище. Набагато частіше «розводять» людей з регіонів. Саме тому я вирішила «жити» в Чернівцях. – Авт.)
- Зрозуміло. Значить, на бухгалтера? А ви дивилися, вона за балами ЗНО проходить?
- Начебто так, але результати останнього тесту ще невідомі.
- А з профільного предмету?
- Так, з математики сестра набрала 154 бали, начебто цього достатньо.
- Якщо в підсумку з балами все буде в порядку, тоді я домовлюся з людиною, яка безпосередньо пов’язана з «верхівкою» універу, і ваше прізвище з’явиться якщо не в першому списку (першої хвилі зарахування – Авт.), то в другому або третьому точно.
- А скільки це буде коштувати?
- На контракт – близько $ 5000-7000, на бюджет – $ 25 000. Але відразу скажу, на бюджеті вашій сестрі ой як складно буде вчитися…
- Чому? Вона дівчинка недурна.
- Так? Ну все одно… Я не буду за неї здавати іспити всі п’ять років! Тому краще вступати на контракт.
- Гроші вам платити до або після вступу?
- Про це домовимося при зустрічі. Я думаю, що не буду вимагати у вас всю суму відразу. Втім, подивимося… Якщо боїтеся, можемо підписати якісь гарантійні документи, що, мовляв, я надаю вам консультаційні послуги зі вступу. Але я трохи юридично підкований і скажу вам, що такі документи – це фількіна грамота, вони нічого не означають. Тут головне – довіра. Ось зателефонуйте по будь-якому подібному оголошенню і зрозумієте, що вам по телефону ніхто нічого не розповідатиме, як я. Загалом, зв’яжіться зі мною, коли будете знати результати останнього тесту, і будемо говорити конкретніше.
Наступний дзвінок був здійснений за іншим номером з оголошення з таким змістом: «Організую вступ в один з університетів Києва. Можна вступити як на бюджет, так і на контракт. Можливість вступити в той чи інший вуз уточнювати по телефону. Без передоплат – оплата по факту! Гарантії 100% ». Тут розмова була коротка: «Це коштуватиме від $ 2000 залежно від обраного вузу. Деталі будемо обговорювати при зустрічі».
Думка проректора
З проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до проректора з науково-педагогічної роботи Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимира Бугрова. Він сказав нам: «Подібні оголошення – чистої води провокація і афера. Торік ми зверталися з таким питанням до правоохоронних органів, і злочинець був затриманий. Так що ми боремося з такими ситуаціями.
Сучасна система вступу не дозволяє «домовитися» – вона абсолютно прозора, адже рейтинг формується автоматично і публікується у відкритому доступі. Тому ми закликаємо: не спокушайтеся на сир у мишоловці, не вірте «помічникам» у вступі, бо ніяка допомога технологічно неможлива. Приймайте участь у відкритому конкурсі та робіть все своїми силами! »
Чи можна покарати афериста
Щорічно в міліцію надходять кілька десятків заяв від ошуканих абітурієнтів. «Дії аферистів потрапляють під статтю «Шахрайство», і їм загрожує штраф до 50 мінімалок (близько 58 тис. грн) або позбавлення волі на строк до трьох років. Для людини, яка звернулася за допомогою до афериста, покарання не передбачено, – розповідає прес-секретар київської міліції Ольга Білик. – Подібні оголошення правоохоронні органи не відслідковують, оскільки самі по собі криміналу вони не несуть. Кримінальну справу може бути порушено тільки за фактом звернення потерпілого». Якщо вина афериста буде доведена, його зобов’яжуть виплатити відібрані гроші, плюс можна домогтися відшкодування морального збитку.
Обіцянки і реальність
З діалогу з аферистом видно, що він перестраховується, уточнюючи кількість балів у сертифікаті ЗНО. Координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних каже: «Звичайно, він цікавиться вашою реальною можливістю вступити. Грошовий розрахунок у таких «вирішувачів» відбувається за двома сценаріями.
Перший: якщо абітурієнт вступає – добре, ми «допомогли» (хоча це особиста заслуга і знання абітурієнта) і гроші відпрацювали.
Другий: якщо абітурієнт не вступив – погано, але ми старалися, тому за старання ми заслуговуємо певну суму грошей – наприклад, половину від призначеної. Найнахабніші шахраї забирають все і зникають».
Наступний момент: шахрай лякає складнощами навчання на бюджеті. Це він робить тому, що прекрасно знає: «допомогти» вступити на бюджет майже нереально. Тому й ціна такої «допомоги» нечувана – аферистові важливо залякати нею клієнта і націлити його на навчання на контрактній основі. Тільки ось на цю форму навчання зараховують практично всіх. Тобто абітурієнт вступає сам, а шахрай бере гроші за міфічне сприяння.
Потім шахрай розповідає, що має зв’язки з «верхівкою» вузу. «Всі розмови про те, що «у нас є люди в прийомних, я знаю ректора-проректора», – все це нісенітниця, – каже Андрій Черних. – Насправді вони ні з ким не домовляються і нічого для того, щоб допомогти у вступі, не роблять. Єдина лазівка, де теоретично можливе вирішення питання, – це там, де здається творчий іспит (малювання, спів і т. п.), або в фізкультурні вузи (пробіжка, віджимання і т. п.). Там можна щось вирішити шляхом домовленостей. Але треба розуміти, наскільки це складно».
Віктор Ярижко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас