Дмитро Глазунов: «Бухгалтери втомилися від сумнівів, їм потрібні відповіді» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Глазунов: «Бухгалтери втомилися від сумнівів, їм потрібні відповіді»

484
Директор ЛІГА:ЗАКОН розповів про те, для чого компанія запускає масовий продукт
В інтерв’ю «ЛІГАБізнесІнформ» директор компанії «ЛІГА:ЗАКОН» Дмитро Глазунов розповів про те, чому виробник інформаційно-правових систем вирішив запустити масовий продукт.
- Новий продукт ЛІГА:ЗАКОН і за форматом, і за способом просування значно відрізняється від тієї лінійки продуктів, за якою компанію знають на ринку. Чому Ви вирішилиувійти до нового сегменту?
- Системи ЛІГА:ЗАКОН необхідні для аналітичної роботи, вивчення нормативної бази і практики та, зрештою, вироблення самостійних рішень. БУМ дозволяє одержати добірку готових відповідей на свої питання. Цей продукт виключно прикладнийі дуже простий у використанні. Його легко скачати зі спеціалізованого сайту, він також з’явиться у системах електронної звітності «M.E.Doc». Другою істотною відмінністю є те, що він містить тільки готові відповіді.
Розробка БУМа стала нашою відповіддю на системні зрушення, які відбулися за останні роки в бухгалтерському середовищі, на серйозні зміни в аудиторії. В першу чергу, змінилося зовнішнє середовище. Вимоги до бухгалтерів ростуть, зростаєкількість нормативних актів у цій сфері – порядків, правил і процедур. Доодного лише Податкового кодексу уже внесено десятки поправок. Устежити за всім цим дуже складно, і це сильно позначилося на тих, хто обрав професію бухгалтера.
У самій професії ситуація теж серйозно змінилася. Відслідковувати всі зміни у законодавстві стало дуже важко, і багато бухгалтерів простовтомилися від цього марафону – якщо раніше вони активно вивчали правову базу, то тепер прагнуть лишень одержати чіткі відповіді на свої питання. «Скажіть нам, що робити у нашому конкретному випадку», – ось основна тональність запитів. А одержати чітку відповідь сьогодні непросто. Доводиться сподіватися на те, що пропроблему, яка тебе цікавить, напишуть у пресі, або що коментатор на форумі надасть тобі слушну пораду. За великим рахунком бухгалтери залишилися один на один із цілим рядом питань, на які немає виразних відповідей. Аця професія, між іншим, вимагає граничної точності.
– Про які питання йде мова?
- По-перше, є пробіли, різного кольору плями в нашому законодавстві – багато моментів прописано нечітко, неоднозначно і є маса тонких місць, які вимагають роз’яснень. І одержати ці роз’яснення не так уже й просто.
Другий вирішальний фактор – у бухгалтерів зникла традиційна підтримка профільних друкованих ЗМІ. Деякі з них, як і багато інших друкованих видань, попросту стають нерентабельними (у травні стало відомо про закриття харківського журналу «Бухгалтер», – ред.). Росте собівартість друку, дорожчає логістика. Змінюється й спосіб споживання інформації. Зростає вплив Інтернету, онлайн-рішень, а це вже не можна ігнорувати. Безумовно, на ринку друкованих видань залишилося трохи сильних гравців, але вони не в змозі інформаційно підтримати всіх бухгалтерів. А ми говоримо про аудиторію в сотні тисяч людей.
Семінари та аналітика зазвичай присвячені найпопулярнішим напрямкам, наприклад, оподатковуванню, звітності або виплаті зарплат. Але ж цим діяльність бухгалтера не обмежується – є товарно-матеріальні цінності, є питання реорганізації та ліквідації, питання обліку коштів і капіталу тощо. Ми нарахували 15 основних тематичних напрямків і створили унікальну базу знань, яка дозволяє знайти відповідь практично на будь-яке бухгалтерське запитання.
– На чому побудована ця база знань?
- Є кілька основних блоків. Ядро бази знань нового продукту – це відповіді власних експертів і запрошених бухгалтерських гуру. Це люди, які відмінно знають свою професійну область, відслідковують усі зміни у законодавстві та займаються їхнім роз’ясненням у рамках семінарів, тренінгів. Це, безумовно, люди, що мають репутацію у бухгалтерському світі.
Крім експертних відповідей, база знань містить офіційні роз’яснення Міністерства доходів і зборів за ключовими бухгалтерськими запитами. І третє джерело інформації – це інформація із провідних бухгалтерських форумів. Ми зібрали найзмістовніші відповіді, які публікувалися на цих форумах протягом останнього року, та організували їх у суворому тематичному порядку.
– Скільки тривала розробка продукту?
- У цілому на розробку продукту пішло близько року. Крім експертної обробки величезної кількості даних, запитів, для створення продукту довелося виконатизначну технічну роботу. Мова йде не лише про розробку алгоритму, але й про організацію технічної підтримки. Ми розгорнули для цього цілу інфраструктуру, довелося навіть орендувати серверив Німеччині.
Що ж стосується тестування, то, як і у всіх останніх продуктах ЛІГА:ЗАКОН, ми використовували фокус-групу ще на ранніх стадіях розробки. Продукт БУМ тестувала група професійних бухгалтерів, ми прислухалися до їхніх побажань щодо інтерфейсу, подачі, оформлення. І звичайно ж, зібрали максимально повну базу питань, які цікавлять бухгалтерів, щоб підготувати максимально повні відповіді на них.
– Чим движок нового продукту відрізняється від алгоритмів, які використовуються у системах ЛІГА:ЗАКОН?
- Він принципово відрізняється. Ми виходили зі специфіки бухгалтерської мови, професійного сленгу. Щоб урахувати всі його особливості, ми склали своєрідний бухгалтерський словник, який включає всі основні поняття, а також їх синоніми, скорочення, абревіатури. Це дозволяє системі розуміти бухгалтерські питання, розбирати їх на окремі ключові поняття й пропонувати відповіді, максимально наближені до суті питання. Приміром, якщо бухгалтер пише у рядку питання «ОС», то система чітко розуміє, що мова йде про основні засоби, а «НМА»– це нематеріальні активи. Можливо, в іншій предметній області ці абревіатури означають щось інше, але ми можемо їх чітко ідентифікувати в бухгалтерському словнику. Таким чином, бухгалтер може ставити запитання на звичній йому мові та обов’язково отримає кілька варіантів відповідей. Але, як і в будь-якій системі, чим чіткіше буде сформульовано запит, тим точнішою буде відповідь.
– Яка кількість відповідей пропонується до стандартного питання?
- Такої середньої кількості немає. Але цих відповідей не повинно бути занадто багато – тільки максимально релевантні. Ми не ставимо ціль закидати бухгалтера посиланнями – нам потрібно видати декілька, але максимально підходящих. На більшість питань відповіді можна знайти в п’яти основних джерелах. Крім уже зазначених – експертні відповіді, база знань Міндоходів і форуми –в продукті використовується кілька інтерактивних елементів. Це вбудований форум, який дозволяє поставити уточнюючі запитання онлайн, а також конференц-зал – майданчик для різних форм інтерактивного спілкування з експертами та гуру бухгалтерського світу, а також із представниками держорганів.
– Тобто якщо бухгалтеру потрібні уточнення, він може звернутися на форум?
- Так, супроводом цього форуму займаються наші експерти, які брали участь у наповненні бази знань БУМа. По мірі надходження нових питань і відповідей база знань буде поповнюватися. Причому для цього не обов’язково буде писати запит на форум. Ми постійно аналізуємо запити, які надходять у БУМ, і на підставі цього доповнюємо базу. Таким чином, ми одержуємо зворотний зв’язок, який дозволяє розвивати продукт.
Передайте, будь ласка, Вашому знайомому бухгалтеру!
Вийшов легкий електронний бухгалтерський продукт БУМ – Бухгалтерський розУмний Модуль.
Зараз він працює по всій Україні в режимі «ПРЕМ’ЄРНИЙ ПОКАЗ» – Безкоштовно! Без обмежень! Без реєстрації!
Детальніше на сайті buhgalter.ua
За матеріалами:
Ліга закон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас