НБУ посилив нормативи обов'язкового резервування за валютними вкладами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилив нормативи обов'язкового резервування за валютними вкладами

Кредит&Депозит
2062
Національний банк України з 1 липня підвищив норми обов’язкового резервування для валютних вкладів при одночасному зниженні обсягів перерахувань сформованих резервів на окремий рахунок у НБУ до 40%.
Про це Нацбанк повідомив на своєму офіційному сайті.
Згідно з повідомленням, з 1 липня поточного року норматив обов’язкового резервування за вкладами фізичних осіб на вимогу і на поточних рахунках в іноземній валюті збільшується до 15% з 10%, за короткостроковими коштами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті – до 10% з 9%, за залученими коштами від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів в іноземній валюті (крім російських рублів) – до 5% з 3%.
Нормативи резервування за вкладами юридичних осіб до запитання і на поточних рахунках, а також за довгостроковими вкладами юридичних і фізичних осіб у валюті залишилися без змін і становлять 10% і 5% відповідно. Норми резервів за всіма видами залучених коштів в національній валюті, а також за коштами, залученими від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів в російських рублях, також не змінилися і залишаються на нульовому рівні.
У той же час регулятор знизив обсяг сформованих обов’язкових резервів, який банки повинні перераховувати на окремий рахунок у НБУ, до 40% з необхідних раніше 50%.
Як повідомляє Нацбанк, відповідні зміни затверджені правлінням НБУ в постанові № 241 від 20 червня, яка вступає в дію з 1 липня.
Як повідомлялося, за інформацією Нацбанку, загальний обсяг залишків банківських депозитів у травні виріс на 0,6% – до 604,9 млрд грн за рахунок приросту залишків коштів у національній валюті, які за місяць зросли на 1,4%, в той час як в іноземній валюті залишки коштів на депозитних рахунках знизилися на 0,5%.
Разом з тим, у травні поточного року Національний банк продовжив до 19 жовтня вимоги щодо обов’язкового продажу 50% валютної виручки резидентів від зовнішньоекономічних контрактів (постанова НБУ № 164) і з обмеження строків розрахунків за зовнішньоекономічними торговельними операціями до 90 календарних днів (постанова НБУ № 163).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас