Путін оцінив нову нафтову угоду з Китаєм у $ 60 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін оцінив нову нафтову угоду з Китаєм у $ 60 млрд

Енергетика
427
Президент РФ Володимир Путін оцінив новий договір на постачання російської нафти до Китаю в $ 60 млрд.
“Підготовано великомасштабний, без жодного перебільшення, контракт із компанією “Роснефть”. Поставки в Китай очікуються в обсягах, які розраховуються з більш ніж сотнях мільйонів тонн нафти і все це в суму більше $ 60 мільярдів”, – похвалився Путін на зустрічі з першим заступником прем’єра Держради Піднебесної Чжаном Гаолу в Санкт-Петербурзі.
Зазначимо, що в березні Путін провів зустріч з новим главою КНР Сі Цзіньпіном – сторони дійшли згоди про потроєння поставок російської нафти в Китай і про нову позику державній “Роснефти” на $ 2 млрд.
На даний момент РФ поставляє до Китаю за системою “Транснафти” 15 млн тонн нафти на рік. З липня РФ пообіцяла наростити експорт нафти, що дасть приріст за підсумками 2013 року в 800 тисяч тонн, а з 2014 року поставки збираються збільшити ще на 2 млн тонн. У результаті до 2038 РФ планує додатково експортувати в Китай 31 млн тонн нафти на рік.
“Великі надії ми пов’язуємо із співпрацею китайських друзів з такою компанією як Газпром, Новатек в газовій сфері. Все це великомасштабні довгострокові проекти, розраховані на десятиліття вперед”, – підкреслив Путін на зустрічі.
Варто додати, що РФ і Китай майже 10-річчя обговорюють трубопровідні поставки російського газу, маючи намір прийти до згоди до кінця поточного року. Днями джерело Reuters розповіло, що найбільший російський незалежний виробник газу “Новатек” близький до укладення з китайською Sinopec контракту про її входження в проект спорудження заводу зі зрідження природного газу на Ямалі.
У свою чергу, Газпром до кінця року збирається підписати зобов’язуючі документи про постачання ЗПГ зі свого підготовлюваного нового СПГ-заводу у Владивостоці з японськими, корейськими і китайськими фірмами.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас