У Казахстані реанімували радянську ідею розвороту Іртиша — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані реанімували радянську ідею розвороту Іртиша

Світ
839
У Казахстані повернулися до ідеї розвороту річки Іртиш, що розглядалася ще в радянські часи. Така пропозиція міститься в проекті, підготовленому міністерством регіонального розвитку.
Йдеться про проект «генеральної схеми організацій територій». Його автори пропонують змінити русло Іртиша і направити річку в центральну частину Казахстану.
Подробиці – терміни, вартість робіт, технічну частину – джерело не наводить. Раніше у зв’язку з «генеральною схемою організації територій» згадувалася можливість будівництва каналу Іртиш-Сирдар’я об’ємом перекидання до семи кубічних кілометрів на рік.
Уряду проект буде представлений в кінці літа.
У 2012 році ідея розвороту Іртиша обговорювалася в Казахстані у зв’язку з проектом будівництва Трансказахстанская каналу. За інформацією «Курсиву», проект передбачав «зміну плину Іртиша на російській частині русла» і перенаправлення його до Казахстану. Ідея тоді викликала ряд критичних зауважень. «А хтось в Кремль дзвонив? – Заявив, зокрема, представник Республіканського центру кризової економіки Руслан Джусангаліев. – А що Росія вимагатиме у нас замість тієї води, яку ми у неї відберемо?».
Масштабний проект з перекидання частини стоку сибірських річок в Казахстан і Середню Азію був розроблений в 1970-і роки. Серед іншого планувалося направити воду по Іртишу назад, до Казахстану, до Амудар’ї і Сирдар’ї. У 1980-ті роки від реалізації проекту радянські власті відмовилися.
Витоки Іртиша знаходяться на кордоні Китаю і Монголії, річка перетинає північно-східну частину Казахстану (Східно-Казахстанську і Павлодарську області), протікає по російській території і в районі Ханти-Мансійська впадає в Об.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас