ЄС може отримати семирічний бюджет у розмірі 960 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може отримати семирічний бюджет у розмірі 960 млрд євро

Казна та Політика
211
Країни Євросоюзу і Європарламент досягли попередньої угоди про семирічний бюджет (на 2014-2020 рр.) ЄС у розмірі 960 млрд євро, але ратифікація угоди негайно була поставлена під сумнів законодавцем-соціалістом.
Угода між представниками ЄС і Європарламентом про семирічну програму витрат потребує підтримки парламентської більшості, щоб набути чинності, як було заплановано, на початку 2014 року. Але провідний представник групи соціалістів у парламенті – другої найбільшої фракції – сказав, що не задоволений результатом переговорів.
“Переговори завершені. Не для всіх задовільно. Ми не можемо підтвердити угоду сьогодні”, – написав болгарський соціаліст Івайло Калфін в Twitter після переговорів.
Без підтримки соціалістів угода може не пройти парламентське голосування, заплановане на початок липня. Щоб забезпечити підтримку більшості можуть знадобитися подальші переговори між соціалістами і урядами, кажуть представники ЄС. Це може призвести до відстрочення фінансування бідних регіонів ЄС, постраждалих від рецесії, і боротьби з безробіттям серед молоді.
Віце-прем’єр Ірландії Емон Гілмор, який представляв уряд ЄС на переговорах, сказав, що попросить міністрів ЄС підтримати операцію на засіданні в Люксембурзі у вівторок.
“Ми завершили переговори. Ведучий представник парламенту в переговорах і я погодили програму, яку ми обидва збираємося рекомендувати сторонам, які ми, відповідно, представляємо”, – сказав він репортерам у Брюсселі після переговорів.
В угоді залишилися незмінними межі видатків на 2014-2020 рр.., встановлені лідерами ЄС у лютому, в тому числі перше в історії скорочення довгострокових витрат у реальному вираженні. Але учасники переговорів домовилися, що обмежену суму невитрачених коштів можна буде переміщати з бюджету одного року до бюджету наступного року, замість того, щоб повертати ці гроші в національну скарбницю, як це робиться зараз.
Представники ЄС сказали, що ця зміна може означати збільшення витрат у наступний бюджетний період у порівнянні з теперішнім часом, залежно від результату наступних щорічних бюджетних переговорів.
Нагадаємо, Єврокомісія надала Іспанії та Франції додаткові два роки на нормалізацію бюджетного дефіциту, Португалії – один рік. Відстрочка за програмою досягнення цільових показників бюджетної консолідації (що передбачає скорочення бюджетного дефіциту до рівня нижче 3% від ВВП) була також надана Польщі, Нідерландам та Словенії.
Відзначимо також, що економіка країн єврозони в I кварталі 2013 р. скоротилася на 0,2% порівняно з попереднім кварталом. Щодо аналогічного періоду минулого року ВВП валютного союзу скоротився на 1%. Результати виявилися гірше очікувань експертів, які прогнозували падіння першого показника на 0,1%, другого – на 0,9%. У той же час ВВП всіх 27 країн Євросоюзу скоротився в I кварталі на 0,1% в порівнянні з попереднім кварталом і на 0,7% в порівнянні з I кварталі 2012 р.
Також Єврокомісія погіршила власні прогнози щодо динаміки ВВП єврозони і Євросоюзу на поточний і на наступний рік. Так, ВВП єврозони скоротиться на 0,4% в 2013 р. і виросте на 1,2% в 2014 р., тоді як попередній прогноз ЄК припускав скорочення економіки валютного блоку на 0,3% в поточному році і зростання на 1,4 % наступного року. Економіка Євросоюзу скоротиться на 0,1% в 2013 р. і виросте на 1,4% в 2014 р. У той же час попередній прогноз передбачав зростання економіки Євросоюзу на 0,1% в поточному році і на 1,6% – у наступному році.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас