Парламент Киргизії вигнав авіабазу США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Киргизії вигнав авіабазу США

Світ
1818
Парламент Киргизії в четвер, 20 червня, проголосував за денонсацію угоди про розміщення на території республіки авіабази США.
Відповідний законопроект був прийнятий відразу в трьох читаннях. За нього проголосував 91 депутат, п’ятеро парламентарів виступили проти.
Відповідно до законопроекту, договір по американській авіабазі, яка офіційно іменується Центром транзитних перевезень (ЦТП), буде денонсовано з 11 липня 2014 року. Рішення депутатів набуде чинності після того, як прийнятий ними законопроект буде підписаний президентом республіки.
У 2014 році року закінчується термін дії угоди по базі. Теоретично вона могла бути продовжена, однак нинішнє керівництво Киргизії неодноразово заявляло, що не збирається залишати на своїй території цей об’єкт довше зазначеного терміну. Тепер позиція Бішкека зафіксована офіційно.
В уряді республіки при цьому заявили, що ситуація 2009 року не повториться. У 2009 році, нагадаємо, тодішнє керівництво Киргизії пообіцяло вигнати авіабазу (у пресі ці обіцянки пов’язали з фінансовою допомогою, отриманої Киргизією з боку Росії), проте потім обмежилося лише її перейменуванням в Центр транзитних перевезень. Функції об’єкта по суті залишилися колишніми.
«Ніякого перейменування ЦТП та військової присутності США в «Манасі» не буде», – запевняє тепер джерело в уряді.
Місцеві ЗМІ також звернули увагу, що в Бішкек напередодні, 19 червня, прибув колишній міністр оборони Дональд Рамсфельд. За офіційною версією, він прибув в рамках діяльності свого фонду. Проте «Фергана», посилаючись на джерело в урядових колах, писала, що він, ймовірно, збирався зустрітися з політиками, що приймають рішення по базі.
Авіабаза США була розміщена в Киргизії в 2001 році. Вона використовується для підтримки коаліційних сил в Афганістані. База розташовується на території міжнародного аеропорту «Манас» поблизу Бішкека. У 2012 році в якості плати за її розміщення киргизька сторона отримала 60 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас