Рада попередньо схвалила законопроект про надання Рахунковій палаті контролю за надходженнями до бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада попередньо схвалила законопроект про надання Рахунковій палаті контролю за надходженнями до бюджету

Казна та Політика
158
Верховна Рада попередньо схвалила проект закону “Про внесення змін до статті 98 Конституції України”, внесений Президентом України, яким пропонується надати право контролювати надходження коштів до держбюджету та їх використання Рахунковій палаті України.
За дане рішення проголосували 263 народних депутата, при необхідному мінімумі в 226 голосів.
Проектом пропонується внести зміни до статті 98 Конституції України, виклавши її в такій редакції: «Контроль від імені Верховної Ради України за надходженням коштів до державного бюджету України та їх використанням здійснює Рахункова палата. Організація, повноваження і порядок діяльності Рахункової палати визначаються законом”.
Законопроектом передбачається вступ закону в силу з дня, наступного за днем ​​його опублікування.
Як зазначив на засіданні парламенту заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Сергій Дунаєв (фракція Партії регіонів), сьогодні Основний Закон держави передбачає здійснення Рахунковою палатою контролю лише за використанням коштів державного бюджету України, залишаючи поза контролем прибуткову частину бюджету, виконання якої є невід’ємною складовою бюджетного процесу.
За його словами, здійснення контролю над виконанням державного бюджету як по дохідній, так і по видатковій частині є вимогою основоположних міжнародних документів у сфері контролю державних фінансів, зокрема, Лімської декларації керівних принципів аудиту державних фінансів (1977 р.), Мексиканської декларації незалежності вищих органів фінансового контролю (2007 р.).
Дунаєв сказав, що покладання на Рахункову палату як на незалежний орган повноважень щодо контролю за виконанням державного бюджету України (як в частині видатків, так і в частині надходжень) зможе забезпечити право всього суспільства на отримання повної, прозорої та об’єктивної інформації про стан національної економіки та державних фінансів.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що за інформацією Рахункової палати, зокрема, в 2009-2010 роках, СП проведено близько 35 контрольно-аналітичних заходів. За цей період аудиторами Рахункової палати виявлено різного роду порушень і недоліків під час адміністрування та стягнення доходів державного бюджету на загальну суму 14,7 млрд грн (2009 р.) і 21,5 млрд грн (2010 р.)
Народний депутат Сергій Соболєв заявив, що фракція “Батьківщина” проголосує за попереднє схвалення, для якого потрібно 226 голосів, але не голосуватиме за даний законопроект в цілому, де необхідно буде 300 голосів, якщо в Рахунковій палаті не будуть обрані легітимні керівні органи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас