Навіщо Сергію Курченко ветеран українського банківського цеху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо Сергію Курченко ветеран українського банківського цеху

Особисті фінанси
3766
Пошуки глави для свого фінансового напрямку представники ВЕТЕК почали ще на початку цього року. «Після покупки Сергієм Курченко Реал Банку були зроблені пропозиції кільком відомим банкірам і фінансистам, але домовитися з ними так і не змогли», – розповідає представник однієї з українських хедхантингових компаній, обізнаний про те, як відбувався підбір кандидата.
Борис Тимонькін каже, що пропозицію зайняти посаду заступника голови наглядової ради ВЕТЕК і глави фінансового сектора отримав особисто від Курченко кілька місяців тому.
Скільки коштує такий фахівець, як Тимонькін?
Українські консультанти з executive search вважають його одним з найбільш високооплачуваних українських банкірів поряд з Віктором Башкіровим (ПІБ) і Ігорем Юшко («дочка» Ощадбанку Росії). За їх оцінками, Тимонькін отримує так званий «мільйонний пакет» – коли річна компенсація з урахуванням бонусів може досягати $ 1 млн. «Безперечно, фінансові умови мені запропонували хороші», – зазначив учора банкір в інтерв’ю Forbes.
Нова поляна
До роботи на новій посаді в групі ВЕТЕК Тимонькін приступить 1 липня. Ще два тижні він буде передавати справи в Укрсоцбанку.
ВЕТЕК оголосила, що новий топ-менеджер буде займатися її фінансовим сектором, до якого увійдуть банківські та інвестиційні підрозділи. «Взаємодія бізнес-одиниць групи з фінансовими і кредитними установами також стане зоною відповідальності Бориса Тимонькіна», – повідомила компанія.
Але навряд чи від Тимонькіна вимагатимуть управління всіма фінансовими потоками ВЕТЕК. «Він все-таки банкір, а для такої роботи потрібен фінансист з досвідом роботи у великих корпораціях», – говорить партнер хедхантинговой компанії Talent Advisors Олексій Комліченко.
Що зараз являє собою фінансовий бізнес ВЕТЕК? Крім харківського Реал Банку, Курченко контролює компанію «Перлина страхування». За даними джерел Forbes, він також володіє київським банком «Перший». Поки ці фінустанови серйозними позиціями на своїх ринках похвалитися не можуть. «Перший», за даними Національного банку, на 1 квітня цього року з активами 2,4 млрд гривень займав 71-е місце, Реал Банк з активами 1,3 млрд гривень – 98-е місце.
На питання Forbes, чи стоїть завдання вивести один з банків групи ВЕТЕК в топ-10 або топ-20, Тимонькін відповів, що «схожі плани є, але більш конкретно говорити поки рано». За його словами, група планує купити ще один банк, а може, і декілька – середнього розміру. «Кіпрські банки входять до переліку потенційних об’єктів [придбання]. Штук п’ять можемо розглянути», – повідомив банкір. Forbes писав, що українські «дочки» кіпрських фінустанов – Марфін банк і Банк Кіпру – виставлені на продаж.
Головний комунікатор
Тимонькін, беручи до уваги його експертизу та зв’язки, може ефективно спрацювати в ролі парламентера при купівлі фінансових активів. «Досить унікальними є як хороша репутація цього банкіра, так і його здатність працювати з бізнесменами зі списку Forbes (роботодавцями Тимонькіна в Укрсоцбанку були Валерій Хорошковський (21-е місце; $ 500 млн) і Віктор Пінчук (друге місце; $ 3,8 млрд). – Forbes)», – підкреслює партнер українського офісу хедхантингової компанії Ward Howell Ігор Кабузенко.
З часом новий топ-менеджер ВЕТЕК може очолити придбану групою Курченко більш велику фінансову установу або об’єднаний банк, якщо Курченко піде на злиття своїх банківських активів. «Не так багато в Україні людей з досвідом управління великим банком («Укрсоц» понад 10 років входить до десятки найбільших банків країни. – Forbes), його підготовки до продажу та вдалої інтеграції в іноземну Unicredit Group», – зазначає Кабузенко.
Крім покупки банку, за словами декількох консультантів executive search, команді Курченко необхідна особа, яке також буде виконувати функції головного комунікатора ВЕТЕК (як, наприклад, Борис Краснянський, генеральний директор GroupDF Дмитра Фірташа, який до цього 15 років пропрацював у PricewaterhouseCoopers). Тимонькін – хороша кандидатура для цього.
«Після такого переходу кадрові завдання ВЕТЕК вирішуватимуться набагато легше, – вважає директор київського офісу рекрутингової компанії Pedersen & Partners Олексій Долгих. – Слідом за Тимонькіним в цю групу можуть потягнутися й інші авторитетні топ-менеджери».
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас