Розблокування коштів з рахунків WebMoney можливе лише за рішенням суду - Міндоходов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розблокування коштів з рахунків WebMoney можливе лише за рішенням суду - Міндоходов

Казна та Політика
1026
Міністерство доходів і зборів готове сприяти вирішенню ситуації, що склалася з WebMoney Transfere в Україні, але не бачить можливості розблокування відповідних коштів громадян до рішення суду, повідомив начальник підрозділу протидії злочинам з використанням новітніх технологій Головного оперативного управління Міндоходів Василь Поізд.
“Розблокування коштів на рахунках, пов’язаних з гарантом WebMoney в Україні, може бути здійснено лише за рішенням суду … Якщо компанія хоче продовжити свою діяльність, вона повинна привести її у відповідність до вимог чинного законодавства”, – сказав він під час “круглого столу”.
Як повідомлялося, Міндоходів домоглося блокування на пов’язаних з WebMoney рахунках 60 млн грн.
В.Поізд також підкреслив, що арешт коштів на рахунках гаранта WebMoney в Україні здійснено з ініціативи Міндоходів, але на підставі судового рішення.
При цьому, за його словами, Міндоходів проявило таку ініціативу з урахуванням висновків Національного банку України (НБУ), згідно з якими титульні знаки WebMoney (WMU) мають належні ознаки електронних грошей, але їх випуск і використання здійснюється без наявності відповідних дозвільних документів.
“Діяльність оператора платіжної системи WebMoney Transfere в Україні, в тому вигляді, в якому вона здійснювалася на території нашої держави, не відповідає нормам чинного законодавства”, – сказав представник Міндоходів.
У свою чергу, експерт-консультант WebMoney Олексій Титов у ході “круглого столу” назвав дії Міндоходів неадекватними і закликав їх переосмислити. “З моєї точки зору, це абсолютно свідомі неадекватні дії по блокуванню рахунків”, – сказав він.
За його словами, боротьба за розблокування рахунків буде відбуватися у судовому порядку.
“Ми хочемо виконати зобов’язання перед своїми користувачами”, – підкреслив експерт-консультант WebMoney.
При цьому він пояснив, що не існує платіжної системи WebMoney, але є підприємство, що використовує торговельну марку WebMoney, а виникаючі зобов’язання забезпечуються залишками коштів у банках.
“Основний банк, який нас обслуговує, – Український професійний банк… Емітентом зобов’язань в нашій ситуації є банк. Банк, відкривши депозит, стає стороною в зобов’язанні”, – пояснив він.
“Емісія зобов’язань повинна бути менше або дорівнювати залишкам на рахунках”, – додав А.Титов про принципи роботи WebMoney в Україні.
Крім того, він повідомив, що WebMoney направила до держорганів документи про узгодження платіжної системи ще в 2010 році.
У відповідь на це директор департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко заявила, що направлені для узгодження документи не відповідали встановленим вимогам.
“Ви жодного разу не зайшли до регулятора при подачі документів, як цього вимагає законодавство”, – сказала вона, і додала: “Не можна жити в країні і не дотримуватися її законів”.
При цьому Н.Лапко нагадала, що відповідальність за неправомірний випуск і використання електронних грошей передбачена ст. 200 Кримінального кодексу.
“Узгодження таких правил (правил систем e-грошей), на нашу думку, має захищати права користувачів … Знайти крайнього у випадку, якщо перерахунок все ж не буде здійснено, дуже складно”, – додала вона.
В.Поізд також зазначив, що WebMoney мала можливість привести свою діяльність у відповідність до встановлених в країні правил: кілька інших систем отримали належні дозвільні документи.
Крім того, представник Міндоходів повідомив, що WebMoney Transfere не має договору з банківською установою, яка має проводити емісію коштів.
“Коли ми спілкувалися з керівником даного банку (Українського професійного банку), той повідомив, що ніякого відношення до платіжної системи WebMoney Transfere не має. У вас там досить вузькі взаємини”, – зазначив В.Поізд.
У зв’язку з цим він підкреслив, що інтереси населення постраждали через відсутність належного резерву грошових коштів WebMoney Transfere.
WMU не забезпечені на належному рівні депозитами. Обсяг WMU не регулюється ніким, крім самої платіжної системи WebMoney Transfere. Немає гарантії, що електронна валюта забезпечена реальними коштами. Така ситуація рівносильна самостійному виробництву грошей і несе загрозу як користувачам системи, так і держбюджету”, – сказав він.
“Міндоходів закликає громадян обережно ставитися до вибору платіжної системи і перевіряти на офіційному сайті Нацбанку наявність ліцензій та інших дозвільних документів”, – додав В.Поізд.
Начальник підрозділу протидії злочинам з використанням новітніх технологій також повідомив, що увага Міндоходів спрямована не тільки на WebMoney Transfere, а й на інші платіжні системи: у країні необхідне забезпечення контрольованого державою рівня безпеки розрахунків електронними грошима.
“Система (електронних грошей) може використовуватися для оплати ліків із вмістом наркотиків, контрабандних товарів через незареєстровані інтернет-магазини, розрахунків у фінансових пірамідах”, – пояснив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас