ФРС почне зниження стимулювання економіки до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС почне зниження стимулювання економіки до кінця року

Світ
529
За підсумками дводенного засідання Федерального комітету з відкритого ринку чиновники ухвалили рішення зберегти програму купівлі активів в обсязі $ 85 млрд. Однак при цьому Бернанке натякнув, що обсяги стимулювання до кінця цього року почнуть знижуватися.
У супроводжуючій заяві комітету наголошується, що програма купівлі трежеріс в щомісячному обсязі $ 45 млрд і цінних паперів, забезпечених іпотечними активами, у щомісячному обсязі $ 40 млрд залишиться без змін. Рівень процентної ставки, як і очікувалося, залишився без змін – 0,25%.
При цьому засідання, що відбулося, принесло ряд досить важливих змін.
У ФРС переглянули свої попередні прогнози по американському ринку праці. Якщо раніше чиновники очікували, що рівень безробіття в економіці США знизиться до 6,5% тільки в 2015 р., то, за новими оцінками, це може відбутися вже наступного року.
Згідно з новими прогнозами рівень безробіття в США за підсумками 2013 р. складе 7,2% – 7,3%. У 2014 р. очікуються значення в 6,5% – 6,8%.
Варто відзначити, що чиновники ФРС називали досягнення рівня безробіття в 6,5% однією з ключових умов щодо згортання програми стимулювання.
Загалом члени комітету також відзначили “зниження понижувальних ризиків для ринку праці і темпів зростання економіки США”.
За оцінками ФРС, темпи зростання ВВП американської економіки в 2014 і 2015 рр.. перевищать 3%.
Ряд експертів вже відзначили, що будь-які кроки в бік скорочення програми купівлі активів на наступному засіданні комітету в липні поки виглядають малоймовірними, проте зберігається певна ймовірність, що рішення про зниження обсягів стимулювання може бути прийняте на засіданні, яке відбудеться у вересні цього року.
У рамках прес-конференції після оголошення підсумків засідання комітету глава ФРС США Бен Бернанке зробив ряд досить важливих заяв.
Зокрема, він зазначив, що чиновники як і раніше обговорюють, яким саме чином ФРС буде згортати програми стимулювання. Бернанке натякнув, що зниження обсягів купівлі активів може початися в другій половині року, але при цьому “залежатиме від вихідної макроекономічної статистики, загального стану ринку праці та економіки США”.
Крім того, Бернанке відзначив, що в рамках програми “відходу” від стимулювання (exit program) ФРС не буде продавати накопичені на балансі іпотечні активи.
Не менш цікавою стала ремарка з боку глави Федрезерву про те, що він “в подиві з приводу зростання процентних ставок по довгих облігаціях”. Бернанке додав, що частково це явище можна пояснити “оптимізмом з приводу поліпшення стану економіки”.
Фінансові ринки досить негативно відреагували заяву, на що вийшла від ФРС США і коментарі Бена Бернанке. Американські фондові індекси почали знижуватися в межах 1%, ціни на нафту і золото також стали коригуватися. Були відзначені досить сильне зміцнення котирувань долара і різке зростання ставок по довгих (зокрема, десятирічних) держоблігаціях США.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас