Експерти: Україна опинилася в полоні у монополій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна опинилася в полоні у монополій

Казна та Політика
2910
Українські ЗМІ та експерти заявляють про засилля олігархів у економіці країни. Проте влада, вказують опитані DW аналітики, заперечує факт монополізації більшості галузей.
У середу, 19 червня, у Верховній раді пройдуть парламентські слухання, присвячені держрегулюванню діяльності природних монополій на Україні. З боку останніх влада поки не бачать загроз для української економіки. У той же час преса та незалежні експерти стверджують, що олігархи підім’яли під себе більшу частину ринків і галузей народного господарства. Спостерігачі вказують на зрощення бізнесу і чиновників, що дає олігархам важелі для усунення конкурентів позаекономічними методами.
“Невидимі” монополії
За офіційними даними, в Україні монополій практично немає. Однак у місцевій пресі постійно повідомляється про те, що олігархи контролюють більшість секторів економіки країни.
Так, за даними тижневика “Український тиждень”, група “Приват”, господарем якої вважають Ігоря Коломойського, контролює суттєву частину ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами. “Group DF”, яку пов’язують з Дмитром Фірташем, – значну частку газопостачання. Компанія ДТЕК, яку відносять до бізнес-імперії Ріната Ахметова, – 100 відсотків експорту електроенергії і половину всього вуглевидобутку України.
Крім того, за даними ЗМІ, олігархи взяли під контроль більшість національних телеканалів, отримавши можливість маніпулювати громадською думкою. У той же час вони не впевнені в завтрашньому дні, а тому, як відзначають аналітики, прагнуть до швидкого отримання прибутків і не зацікавлені в модернізації економіки. Тим не менш, Антимонопольний комітет України (АМК) визнав монополізованими тільки 7,2 відсотка українських ринків. Заступник голови АМК Рафаель Кузьмін заявив, що серед близьких до влади олігархів монополістів немає.
Держава на службі у грошових мішків
Чому ж закон не стоїть на сторожі інтересів пересічних українців? Експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізулін вважає, що українське антимонопольне законодавство відповідає європейським стандартам, але проблемою є його дотримання.
“Такі регулюючі органи, як Національний банк або Антимонопольний комітет, за своїм статусом є незалежними. Однак вони часто потрапляють під політичний вплив інших гілок влади та лобістських груп, опиняючись нездатними застосовувати чинне законодавство”, – пояснив DW експерт.
Газізулін вважає, що головна шкода від засилля монополій полягає в завищенні цін на товари та послуги при їх низькій якості. “Крім того, монополістичні структури обмежують споживачам можливості для вибору товарів і послуг, створюючи штучні бар’єри для інших компаній і перешкоджаючи їх виходу на ринок”, – зазначив експерт. На його думку, останнє особливо стосується іноземних інвесторів та імпортерів.
Мода на корупцію
У свою чергу президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий підкреслив, що за останні три роки олігархи на Україні значно посилили свій вплив на владу, політиків і суспільство. У результаті в країні склалася “атмосфера терпимості до корупції, і зросло прагнення до збагачення не підприємницьким шляхом”.
За словами Ланового, в українській економіці домінують кілька бізнес-груп. Це призвело до зниження конкуренції і загальної економічної активності, а також до скорочення обсягів виробництва і робочих місць. “Все це завдає величезної шкоди і роз’їдає економічну систему України”, – поскаржився голова Центру ринкових реформ.
Володимир Лановий вважає, що проблема виникла через зрощування влади і капіталу. На думку Ланового, наближені до влади бізнесмени можуть монопольно впливати на ситуацію, використовуючи доступ до бюджетних коштів, політичні важелі і “хороші відносини” з податковими органами. “Шляхом таких позаекономічних дій олігархи можуть усувати своїх конкурентів і, маючи всього 15 відсотків ринку, отримувати надприбутки і повністю контролювати ситуацію”, – підбив підсумок експерт.
Олександр Савіцький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас