Кіпр просить переглянути умови виділення допомоги, поки ще можна врятувати економіку країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр просить переглянути умови виділення допомоги, поки ще можна врятувати економіку країни

Світ
492
Президент Кіпру попросив лідерів єврозони переглянути умови виділення допомоги країні в розмірі 10 млрд євро, оскільки Кіпр, швидше за все, не зможе їх виконати. Поточні умови завдають шкоди економіці країни і банківській системі навіть більше, ніж очікувалося.
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс вважає, що реструктуризація двох найбільших банків країни була “реалізована без ретельної підготовки” і знищила оборотні кошти багатьох компаній, а необхідні заходи безпрецедентного контролю за рухом капіталу шкодять економіці.
“Економіка загнана в глибоку рецесію, що призведе до подальшого зростання безробіття і все більш складної фінансово-бюджетної консолідації, – написав Анастасіадіс лідерам ЄС і МВФ. – Я закликаю вас розглянути можливості для того, щоб визначити життєздатну перспективу для Кіпру і його народу”.
Він попросив відмовитися від реструктуризації і часткового злиття двох найбільших банків, на які припадає 80% банківського сектору Кіпру.
Високопоставлений чиновник єврозони, що безпосередньо бере участь у переговорах, зазначив, що міністри фінансів обговорять цей лист на засіданні в четвер.
“По суті, він просить про повне скасування програми”, – сказав він і додав, що в непідготовленості до програми порятунку частково винен уряд Анастасіадіса, який спочатку відхилив пакет рятувальних заходів.
Нагадаємо, що для отримання допомоги від міжнародних кредиторів владі Кіпру довелося погодитися з тим, що Bank of Cyprus повинен провести реструктуризацію, в результаті якої втрати вкладників з розміром вкладу понад 100 тис. євро складуть близько 30%. Другий за розміром банк, Laiki, повинен буде повністю закритися, а втрати будуть компенсовані тільки власникам вкладів розміром менше 100 тис. євро. Це вже спричинило зниження рейтингів самих банків до дефолтного рівня і зниження рейтингів Кіпру.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас