Україна не виконала жодної з 11-ти умов для асоціації з ЄС - моніторинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не виконала жодної з 11-ти умов для асоціації з ЄС - моніторинг

Казна та Політика
1555
Експерти кажуть про мінімальний прогрес з виконання Україною взятих на себе зобов’язань для підготовки підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті “Східного Партнерства” 28-29 листопада 2013 року в Вільнюсі (Литва). Про це вони сказали на круглому столі “Асоціація з ЄС: як Україна виконує умови для підписання угоди?”.
Жодну з 11-ти умов для підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом – не виконано. Про це свідчать результати громадського моніторингу, який провели вітчизняні незалежні експерти.
“Гарантій в досягненні повного прогресу немає. Є протиріччя прогресу, ми бачимо, що прогрес по окремих напрямках робиться за рахунок регресу в інших напрямках”, – сказав науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.
При цьому він зазначив, що наївно очікувати від влади досягнення позитивного результату по всім необхідним вимогам, узятим після саміту “Україна – ЄС” у лютому 2013 року в Брюсселі (Бельгія).
Він вважає, що, принаймні, слід очікувати успішного виконання по тих напрямках, де вже досягнутий певний прогрес.
У свою чергу президент аналітичного центру “Відкрита політика” Ігор Жданов вважає, що Україна, роблячи крок вперед, завжди в той же самий час робила крок назад.
Він вважає, що влада створила прецедент нових проблем, яких не було спочатку в Україні, особливо, коли в грудні 2012 року Рада ЄС сформувала список необхідних критеріїв, які Україні необхідно виконати для підписання угоди про асоціацію.
“Проблема позбавлення депутатських мандатів викликає стурбованість…” – Сказав Жданов. Таким чином він прокоментував рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення мандатів депутатів Верховної ради Олександра Домбровського і Павла Балоги.
При цьому експерти відзначили, що постійно проводиться моніторинг застосування нового Кримінального процесуального кодексу, що показує певний прогрес у сфері юстиції.
“Моніторинг демонструє зменшення обмежень прав людини”, – сказав експерт центру політико-правових реформ Олександр Банчук.
На його думку, якщо говорити також про судову систему, то тут проглядається мінімальний прогрес.
Незалежний експерт Дмитро Котляр підкреслив, що закони, які вже прийняті, далекі від досконалості.
Також всі експерти зійшлися на думці, що питання євроінтеграції є єдиним напрямком, де чинна влада і опозиція можуть знайти спільну мову.
Найскладнішими залишаються питання виборчого законодавства, балансу освітлення матеріалів в ЗМІ та реформи органів внутрішніх справ.
Як повідомлялося, експерти також вважають закон про референдум найбільш небезпечним серед таких, що загрожують правам і свободам громадян України, прийнятих в 2012.
У квітні експерти вважали недостатніми дії влади щодо виконання рекомендацій ЄС для підписання угоди про асоціацію.
25 лютого 2013 в Брюсселі відбувся саміт “Україна – ЄС”.
Тоді ж, у лютому, Україна і ЄС сподівалися на прогрес у виконанні умов Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас