Що залишилось в Україні від банківської таємниці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що залишилось в Україні від банківської таємниці?

Казна та Політика
4764
Всім нам добре знайоме словосполучення банківська таємниця, але що ж це таке насправді і чи така вже це таємниця?
«Банківська таємниця – це інформація про діяльність і фінансовий стан клієнта, якою володіє банк, і розголошення якої може завдати матеріальної шкоди клієнту» – мовитися в статті 60 «Закону України про банки і банківську діяльність».
Банківська таємниця найбільш актуальна, коли ми довіряємо свої гроші банку. Адже довіряючи банку наші заощадження, ми часто щиро віримо, що вся інформація залишиться тільки між нами і банком.
Та й багато банків, рекламуючи себе говорять про надійність і довіру. Але чи дійсно можна довіряти банкам? Багато банкірів говорять, «ми суворо дотримуємося банківської таємниці. За її розголошення, винний буде покараний за всією суворістю Кримінального кодексу України». І це дійсно так.
Тільки от на запитання: «Передаєте Ви інформацію про клієнтів в СБУ або в Податкову службу України?», Експерти відповідали стримано.
Джерело в банківських колах поділилося з нами інформацією:
«Взагалі в Україні згідно з «Постановою про внесення змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», існує внутрішній і державний моніторинг. Є певні критерії, потрапляючи під які банк зобов’язаний передавати інформацію про клієнта в Податкову службу та до Служби Безпеки України».
Ці умови можна подивитися в Конституції України.
«Але розкриття інформації про внесок не є порушенням банківської таємниці». – Додав банкір.
І ми подивилися згідно з яким законом банк може передати інформацію про внесок – «Закон України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму». Згідно з цим законом Ваші дані напевно передадуть до Податкової службу та/або в Службу Безпеки України, якщо:
1. Ви будете проводити будь-яку фінансову операцію на суму більше 150 000 грн. або суму в іноземній валюті, яка еквівалентна 150 000 грн;
2. Або комусь здасться, що Ваша фінансова операція має «заплутаний або незвичний характер».
При цьому в законі ні слова не говориться, що таке «заплутаний або незвичний характер».
Так само якщо Ваші доходи вважатимуть невідповідними сумі, на яку проводиться фінансова операція, вся інформація про Вас потрапить до держустанов. Це означає, що банківська таємниця стає розкритою.
Ось так-то, у нас від держави нічого не сховаєш. Так що завжди стежте, щоб Ваші фінансові операції мали розплутати і звичайний характер.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас