Економіка України почне відновлюватися у другому півріччі, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка України почне відновлюватися у другому півріччі, - експерт

Казна та Політика
1630
Відновлення економічного зростання можна очікувати вже у другому півріччі нинішнього року, чому сприятиме розширення банківського кредитування, реалізація інфраструктурних проектів, а також поступове відновлення попиту на зовнішніх ринках. Таку думку висловив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
«Є всі підстави очікувати відновлення економічного зростання в наступному півріччі. Українська економіка почне показувати хоч незначне, але все-таки зростання. Перш за все, за рахунок сільського господарства. Загальне очікування щодо врожаю, як мінімум, на 10% вище, ніж торік. Враховуючи, що частка сільського господарства в структурі нашого ВВП – від 8 до 12%, можна розраховувати на додатковий імпульс для економіки (як мінімум +1%) за рахунок сільського господарства», – сказав Устенко.
Серед перспективних напрямків відновлення економічного зростання експерт також назвав реалізацію масштабних інфраструктурних проектів та залучення додаткових іноземних інвестицій. «Є надія, що після того, як великі суми будуть асигновані на інфраструктурні проекти, галузі що відстають, почнуть рости, у тому числі будівництво. Це можливо в тому випадку, якщо уряд зможе внести, а потім переконати депутатів у необхідності прийняття законів, що стосуються концесії. Якщо прийде приватний інвестор, він стане додатковим стимулом для розвитку української промисловості, будівельної галузі», – зазначив Устенко.
Він розраховує на поліпшення кон’юнктури на зовнішніх ринках, що допоможе відновити позиції українських експортерів: «Загальні позитивні очікування пов’язані з тим, що відбулося деяке заспокоєння на світових ринках, а це означає, що українські експортери будуть себе почувати впевненіше».
Устенко підкреслив, що для відновлення економічного зростання влада країни вже почала проводити м’якшу монетарну політику, щоб економіка отримала додаткові стимули для розвитку. Зокрема, нагадав експерт, НБУ минулого тижня знизив облікову ставку до 7% з 7,5%, що має привести до здешевлення фінансового ресурсу.
Експерт звернув увагу на те, що в банках зараз спостерігається надлишок грошей через масове повернення гривневих депозитів населення, але ці кошти поки не йдуть на активне кредитування реального сектора економіки, оскільки банки зайняли дуже обережну позицію. «Кредитування зростає дуже низькими темпами, і українська влада, сподіваюся, буде якимось чином вирішувати цю проблему», – резюмував Устенко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас