Програвши петербуржцям в суді, Газпром втратив хмарочос і 7,2 млрд рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програвши петербуржцям в суді, Газпром втратив хмарочос і 7,2 млрд рублів

Нерухомість
1241
Захисники Санкт-Петербурга виграли в боротьбі проти забудови Охтінського мису, що належить Газпрому, де раніше монополія мала намір спорудити скандальний 400-метровий хмарочос Охта-центр.
Суд повернув розташованим там археологічним пам’яткам охоронний статус, позбавивши інвестора можливості повернення вкладених в проект 7,2 млрд рублів. Більше того, газовий гігант може втратити й саму спірну ділянку.
Відзначається, що на думку захисників, спорудження хмарочоса могло спровокувати не тільки знищення архітектурного пам’ятника, шведської фортеці Ніеншанц, а й багатьох інших виявлених там культурних пам’яток.
Новий конфлікт почався після того, як профільна комісія схвалила результати історико-культурної експертизи, автори якої дійшли висновку про можливість капітального будівництва на цій території. Видання зазначає, що експертиза була проплачена Газпромом і зроблена на його замовлення експертами, які не є археологами.
“Спростування цієї експертизи носить прецедентний характер: якщо вона встоїть у вищих інстанціях, можна буде розраховувати на застосування більш суворих критеріїв до залучення експертів”, – повідомив один з активістів.
Додамо, що за п’ять років, протягом яких одна з компаній Газпрому трудилася над проектом хмарочоса на Охті, вона встигла витратити на нього близько 7 млрд рублів, як повідомляв восени 2011 року виконавчий директор фірми Охта Олександр Бобков. Компанія намагалася реалізувати ділянку, але, не знайшовши покупця, вирішила забудувати його житлом і комерційною нерухомістю.
Як відомо, Газпром мав намір побудувати суспільно-діловий комплекс Охта-центр з хмарочосом штаб-квартири Газпрому висотою понад 400 метрів за дев’ять кілометрів від історичного центру Петербурга, на березі Фінської затоки. У середині липня комісія по землекористуванню та забудові Петербурга рекомендувала дозволити будівництво будинку висотою до 500 метрів і направила відповідні рекомендації в КГА. Базова забудова в районі обмежена 27 метрами.
У жовтні 2010 року Газпром отримав дозвіл влади Росії на будівництво хмарочоса і повідомив, що має намір почати будівництво вже навесні всупереч протестам захисників “небесної лінії” північної столиці.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас