Банк Англії звинуватив філії іноземних банків в поглибленні кризи в країні - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії звинуватив філії іноземних банків в поглибленні кризи в країні - ЗМІ

Світ
241
Британські відділення міжнародних банків внесли свій внесок у поглиблення фінансової кризи в країні, скоротивши приблизно наполовину свої кредитні портфелі в пік кризи, свідчить дослідження Банку Англії.
Згідно з дослідженням британського ЦБ, філії зарубіжних банків у Великобританії нарощували кредитування напередодні кризи і різко скоротили його обсяг – на 45% – у період між третім кварталом 2007 року і тим же періодом 2009 року.
Дослідження показує, чому Великобританії так складно підштовхнути до зростання обсяги кредитування після спаду, спровокованого кризою, пише газета Financial Times.
Два основних проекти, покликаних зупинити скорочення обсягів кредитування у Великобританії, Funding for Lending Scheme (FLS) та проект “Мерлін”, поки не змогли добитися поставлених цілей, і обидва ці проекти орієнтовані лише на британські банки.
Банк Англії виявив, що британські фінкомпанії, обвинувачені урядом і різними групами в небажанні кредитувати малий бізнес і домовласників, скорочували обсяги кредитування в період кризи набагато менш різкими темпами, ніж відділення іноземних банків. Їх кредитні портфелі в період між третім кварталом 2007 року і тим же періодом 2009 року зменшилися лише на 14%.
За даними британського ЦБ, на частку підрозділів іноземних банків в даний час припадає третина загального обсягу банківських активів у Великобританії в порівнянні з 45% на кінець 2007 року. Для порівняння: у єврозоні філії зарубіжних банків мають лише 5% активів банківського сектора, в США – 9%.
У загальній складності у Великобританії працює більше 150 відділень іноземних фінкомпаній, однак основна активність зосереджена в п’яти найбільших – на їх частку припадає більше половини всього обсягу кредитів, що видаються філіями іноземних банків у цій країні.
Банк Англії відзначає необхідність “чіткого відстеження британськими регуляторами ризиків, які підрозділи іноземних банків, особливо великі, можуть представляти для фінансової стабільності та економіки країни”.
Діяльність британських філій міжнародних банків, між тим, контролюється зарубіжними регуляторами, і для відділень не існує окремих вимог в плані капіталу.
Британські регулятори відстежують діяльність лише дочірніх підрозділів іноземних банків, зареєстрованих у Великобританії. “Дочки” зарубіжних банків змушені виконувати певні вимоги до обсягу капіталу – ці фінінститути скоротили обсяги кредитування в період кризи лише на 12%.
Останнім часом Великобританія вживає заходів для того, щоб підштовхнути зарубіжні банки до реєстрації своїх підрозділів в країні в якості дочірніх компаній, а не відділень.
З 2007 року Великобританія дозволила лише чотирьом неєвропейських банкам відкрити відділення, при цьому кількість відкритих “дочок” вище майже в 4 рази. Зокрема, кілька китайських банків повідомили, що Великобританія не дозволила їм відкрити відділення, управляти якими зазвичай дешевше, ніж “дочками”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас