Обсяг емісії пріоритетних облігацій банків Європи впав до мінімуму з 2002 року - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг емісії пріоритетних облігацій банків Європи впав до мінімуму з 2002 року - ЗМІ

Світ
142
Обсяг емісії пріоритетних облігацій європейськими банками впав до мінімуму більш ніж за десятиліття на тлі зростаючих побоювань серед інвесторів щодо того, що регулятори Європейського союзу (ЄС) віддадуть пріоритет платникам податків і вкладникам банків при вирішенні проблем фінансових установ, говорять дані дослідницької компанії Dealogic.
З початку 2013 року, банки ЄС розмістили пріоритетні боргові папери на $ 132 млрд, що нижче $ 158 млрд, зафіксованих за аналогічний період 2012 року, і є мінімумом з 2002 року.
Частково цей спад пояснюється наміром європейської влади прийняти правила, які б переклали тягар реструктуризації проблемних банків на власників пріоритетних незабезпечених зобов’язань, і тим самим знизили б витрати для платників податків і вкладників, тоді як в даний час володарі депозитів і боргових паперів мають перед законом однакові права.
Через падіння привабливості пріоритетних облігацій інвестори все більше цікавляться більш ризикованими і більш прибутковими субординованими борговими зобов’язаннями. Обсяг емісії цих паперів зріс з початку 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до $ 16 млрд, що є максимумом з 2008 року, коли за аналогічний період показник був зафіксований на рівні $ 73,7 млрд.
Банки ЄС були змушені скоротити обсяг випуску пріоритетних облігацій в січні-травні 2013 року в два рази в порівнянні з $ 293 млрд за 5 місяців 2011 року у зв’язку з необхідністю поліпшення власних балансів. Крім цього, на скорочення попиту на запозичення з боку банків вплинув запуск програми Long-Term Refinancing Operation (LTRO) Європейського центрального банку.
Тим часом минулого тижня влада Японії внесли зміни до законодавства, що стосується процедури банкрутства банків, яке перекладає збитки на власників нового типу привілейованих акцій або субординованих бондів, якщо регулятор визнає емітента фінансово неспроможним.
Аналітики вважають, що узгоджені правила щодо процедури банкрутства банків будуть прийняті в ЄС до 2016 року. До тих пір невизначеність збережеться і буде впливати на ринки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас