Як клерк Укрексімбанку ненадовго став мультимільйонером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як клерк Укрексімбанку ненадовго став мультимільйонером

Казна та Політика
7643
4 жовтня 2011 співробітник відділу по роботі з проблемною заборгованістю Укрексімбанку Вадим Фурсов став одноосібним власником фармдистрибьютора «АВС Логістик Парк». Через два місяці фірма з активами 80 млн гривень залучила в «Укрексимі» 20 млн гривень, каже її колишній гендиректор Олексій Алістратенко. Однак запустити бізнес на ці гроші так і не вдалося: за даними Алістратенко, фірма втратила ліцензію на торгівлю медпрепаратами і звільнила близько 1000 співробітників.
«АВС Логістик Парк» була зареєстрована 30 вересня 2010 року. Її засновником виступив Євстахій Гусар, який раніше працював в компанії «ВВС-Лтд», яка була одним з найбільших фармдистрибьюторів України. 18 березня 2013 Госпсуд Київської області визнав «ВВС» банкрутом: борги компанії перед кредиторами склали 1,2 млрд гривень, з яких більше 930 млн гривень – заборгованість перед Укрексімбанком.
Повітряні сили
Ідея створення «АВС Логістик Парк» належить колишнім керівникам «ВВС-Лтд», розповідає Алістратенко, який очолював компанію з 17 березня 2011-го по 28 серпня 2012 року. «Коли ВПС стала повністю неплатоспроможною, спеціально для банку створили нову компанію «АВС Логістик Парк», на яку були переведені всі активи «ВВС», – згадує він. Чиста від боргів фірма повинна була отримати в «Укрексімі» кредит на розвиток бізнесу, щоб згодом погасити частину боргів ВВС. «Компанія створювалася для оптової торгівлі товарами», – стверджує нинішній керівник «АВС Логістик Парк» Сергій Яворський. Він відмовився назвати суму заборгованості перед держбанком.
Крім «Укрексіма», у «ВВС» було ще 67 кредиторів. Схема з «АВС Логістик Парк» повинна була захистити інтереси банку. «Решта кредиторів не повинні були нічого отримати», – вважає Алістратенко. Такої ж думки дотримується один з великих кредиторів ВВС, власник фармацевтичної компанії, що побажав залишитися неназваним. «У таких випадках інші кредитори своїх грошей, найчастіше, не отримують», – вказує старший партнер адвокатської компанії «Соколовський і партнери» Тетяна Лісовець.
Але в результаті ні з чим залишилися всі. Алістратенко розповідає, що банк обіцяв «АВС Логістик Парк», окрім кредиту на 20 млн гривень, виділити ще й фінансові гарантії на 50 млн гривень для постачальників ліків. «Гарантії не було надано», – стверджує колишній менеджер. «Великі постачальники медикаментів не хотіли постачати товар новій юридичній особі, у якої нічого немає», – пояснює власник компанії-виробника ліків.
Рука ринку
20 млн гривень банківського кредиту відразу були перераховані двом найбільшим постачальникам медпрепаратів, розповідає Алістратенко. Але без банківських гарантій підтримувати обсяги продажів було неможливо. Каменем спотикання, за його словами, стали гендиректор з проблемних і непрофільних активів Укрексімбанку Ігор Голосенін і заступник начальника відділу з проблемних заборгованостей Укрексімбанку і за сумісництвом власник «АВС Логістик Парк» Вадим Фурсов.
Юристи, опитані Forbes, раніше не стикалися з ситуацією, при якій співробітник банку стає формальним власником компанії, створеної для реструктуризації проблемного позичальника. «Співробітники Приватбанку часто отримують довіреності на продаж автомобілів або нерухомості, але суми за такими кредитами були значно менше, – розповідає адвокат Ростислав Кравець. – Така схема практикувалася і в Укрсиббанку». Однак Кравець не стикався з випадками, коли в подібних схемах фігурували державні банки. «Подібних ситуацій у своїй практиці я не зустрічав», – констатує і партнер юрфірми Vox Legum Михайло Спасів.
«Навесні 2012 року Голосенін письмово заборонив продавати товар, а Фурсов особисто зупинив операції, – стверджує Алістратенко, – Більше 1000 осіб звільнилися, бо нічим було платити зарплату». За його даними, кредит Укрексімбанку на 20 млн гривень не погашений.
Голова правління Укрексімбанку Віталій Білоус на письмові запитання Forbes не відповів. «Юристи готують відповідь», – запевнив Голосенін. Фурсов не захотів розмовляти з Forbes.
«АВС Логістик Парк» втратила ліцензії на торгівлю медпрепаратами, а всі медикаменти, що зберігаються на її складах, підлягають утилізації, стверджує Алістратенко. «Компанія працює, але не так, як раніше», – заперечує Сергій Яворський. «Є певні проблеми, – вважає колишній заступник гендиректора «АВС Логістик Парк» Анатолій Заїка. – Говорити, що банк довів компанію до такого стану, не зовсім правильно. Одну причину назвати дуже складно, частково ринок зіграв свою роль».
Олексій Комаха, Сергій Головнев, Юлія Белінська
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас