Три найбільші виробники пива заявляють про можливість закриття заводів в разі підвищення акцизів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три найбільші виробники пива заявляють про можливість закриття заводів в разі підвищення акцизів

Казна та Політика
3956
Представники пивоварної галузі виступають з різкою критикою законопроекту, який передбачає зростання акцизу на пиво з 87 коп. до 2,50 грн за літр.
Пивовари стверджують, що якщо законопроект буде схвалений, то в Україні можливе закриття пивоварних заводів. Про таку можливість заявляють у “Оболоні” і “Carlsberg Україна”. Не виключають такий варіант і в “Сан ІнБев Україна”.
“Ми маємо в окремих країнах свої представництва. І, можливо, перенесемо частково за кордон і своє виробництво”, – сказав президент корпорації Олександр Слободян. За його словами, корпорація серйозно придивляється до Китаю, де вивчає можливість будівництва заводу.
Петро Чернишов, голова “Carlsberg Україна” апелює до російського досвіду. “Після збільшення в Росії акцизів в три рази наша компанія була змушена закрити підприємство, закрили свої заводи і наші конкуренти Сан ІнБев” і “Heineken”, – зазначає Чернишов.
За його словами, подібного форс-мажору в пивній галузі України ще не було. “Ми будемо аналізувати ситуацію на ринку. У нас дуже песимістичні прогнози – аж до скорочення ринку на 20%. Якщо ринок сильно впаде, ми просто змушені будемо закривати підприємство”, – говорить Чернишов.
Денис Хренов, директор з правових питань та корпоративних відносин “Сан ІнБев Україна”, також не виключає можливість оптимізації виробничих потужностей.
“Рішення про закриття заводу приймається не в Україні. Але якщо звернутися до фактів, то ми побачимо, що в Україні у нашої компанії три заводи, які в сезон завантажені на 70% і поза сезону – на 30%. Виходить, що поза сезону ми можемо закрити всі наші потреби силами одного підприємства. У Росії наша компанія вже закрила три заводи – у Санкт-Петербурзі, в Курську і днями в Новочебоксарську”, – говорить Денис Хренов.
За оцінками “Сан ІнБев Україна”, через зростання ціни на пиво (за розрахунками компанії – більше трьох гривень за один літр), виробництво пива в 2013 році критично впаде – до 25%.
Як повідомлялося, група народних депутатів запропонувала парламенту втричі підвищити ставки акцизу на пиво з 0,87 грн до 2,5 грн за літр і виручені кошти спрямувати на фінансування заходів з охорони здоров’я та Національної дитячої спеціальної лікарні “Охматдит” (Київ).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас