У чому податківці звинувачують WebMoney — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У чому податківці звинувачують WebMoney

Кримінал
5943
11 червня у багатьох користувачів сервісу my.alfabank.com.ua виникли проблеми – при спробі переказу грошей на карту сайт видавав помилку. Причина – складності з’єднання зі шлюзом WebMoney, скаржилися учасники форуму на сайті webmoney.ru. «З іншими функціями my.alfabank.com.ua проблем немає. Але з тими операціями, які використовують WebMoney, у нас, дійсно, є певні труднощі через проблеми самого WebMoney», – визнає представник прес-служби Альфа-Банку. Такі ж труднощі виникли і у інтернет-сервісів інших банків, повідомляють учасники форуму.
Для проблем є всі підстави – вчора співробітники податкової провели обшук в українському офісі WebMoney, вилучили тестове комп’ютерне обладнання і заблокували на пов’язаних з компанією банківських рахунках 60 млн гривень. Факт обшуку та вилучення визнали компанія і Міністерство доходів і зборів.
В результаті платежі в системі WebMoney в Україні були паралізовані, каже голова Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов. «Півгодини тому я особисто в супермаркеті Novus (клієнт WebMoney) бачив оголошення, що за допомогою системи WebMoney.UA розрахуватися з технічних причин не можна», – розповідає Карпов.
Три причини
Формально, обшук проводився в ТОВ «Українське гарантійне агентство», яке гарантує в Україні зобов’язання компанії WebMoney, і саме до неї у фахівців Міндоходів є претензії. Власником і адміністратором української WebMoney є зареєстрована в Лондоні компанія WM Transfer Ltd. В її центральному офісі на запит Forbes про причини і суть претензій податкової до української компанії на момент публікації матеріалу не відповіли.
Перевірку проводили співробітники Головного оперативного управління та Головного слідчого управління фінансових розслідувань Міністерства доходів і зборів. Що стало приводом для візиту на підприємство?
Претензії податківців до WebMoney – робота без узгодження з Національним банком і суттєві фінансові махінації, йдеться в прес-релізі Міндоходов. Раніше НБУ неодноразово заявляв, що правила роботи WebMoney не узгоджені з ним, а тому діяльність компанії в Україні неправомірна.
За словами джерела Forbes, близького до керівництва Міндоходов, у податківців була ще як мінімум одна причина, щоб навідатися в офіс WebMoney – ухилення підприємством від сплати податків, повідомило Forbes на умовах анонімності близьке до керівництва Міндоходов джерело, відмовившись озвучити суму податкових претензій.
Співрозмовник також деталізував, що саме в Міндоходів мають на увазі під істотними фінмахінаціями: службові особи «Українського гарантійного агентства» перераховували на карткові рахунки пов’язаних з ними фізособам зароблені злочинним шляхом гроші, і потім конвертували їх у готівку. За допомогою послуг цієї компанії її клієнти намагалися приховати нелегальні фінансові операції», – пояснює джерело. Саме тому з офісу компанії було вилучено обладнання та заблоковані рахунки компаній, що брали участь в «злочинній схемі». Після завершення слідчих дій матеріали справи будуть передані до суду для прийняття рішення по її організаторах, йдеться в офіційному коментарі Міндоходів.
Ланцюжок вимог
В українському представництві WebMoney стверджують, що претензії Міндоходів не обгрунтовані. «У податкової не було жодних законних підстав для вчорашніх дій», – заявила прес-секретар компанії Маргарита Ормосадзе. Від інших коментарів на момент публікації вона, а також один із засновників і директор керуючої компанії Гаранта WebMoney Олексій Титов відмовилися.
Профільні бізнес-асоціації вважають за краще не висловлюватися на тему законності обшуку в WebMoney – від коментарів утрималися і Олександр Карпов з ЕМА, та Ірина Тіменюк, координатор комітету з електронним платежах Європейської бізнес асоціації.
На думку юристів, принаймні деякі з претензій податківців мають під собою сумнівні підстави. «Для того щоб оперувати електронними грошима, в Україні необхідно мати дозвіл НБУ. Отримати його складно, і поки зробити це вдалося лише двом компаніям – Maxi Card і Monexy», – відзначає партнер МЮФ Integrites Олександр Алексєєнко. Решта операторів, у тому числі і WebMoney, офіційно працюють не з електронними грошима, а з «правами вимоги». «З точки зору закону, ця схема роботи виглядає адекватно, і в українських реаліях, швидше за все, має право на життя», – вважає юрист.
Нацбанк і Міндоходов цього права не визнають. Очевидно, це і тягне за собою решту претензій податківців до цієї компанії, допускає адвокат, радник ЮБ «Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери» Сергій Гребенюк. «Участь в обшуку податкової міліції говорить про те, що в Міндоходов вважають: і сама компанія, і, можливо, її клієнти ухиляються від податків», – підкреслює Гребенюк. А оскільки саму діяльність компанії в міністерстві вважають незаконною, то платежі і гроші, що заробляються в цій сфері, судячи з усього, розцінюють як дохід, отриманий злочинним шляхом, продовжує юрист.
Ще одне питання: сама процедура проведення обшуку в WebMoney. Згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, проводити обшук або арештовувати рахунки можна тільки за рішенням слідчого судді, на такому засіданні обов’язково повинен бути присутнім представник компанії для захисту її інтересів. «Поки у нас немає інформації, чи дотримувалися ці норми закону, – каже Гребенюк. – Але обшук – це крайній захід, на який можна йти, лише якщо компанія відмовилася надати якусь інформацію податківцям добровільно».
Дар’я Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас