Хвиля дефолтів може накрити ринок корпоративних облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хвиля дефолтів може накрити ринок корпоративних облігацій

Світ
706
По ринку корпоративних облігацій країн, що розвиваються, обсяг яких становить близько $ 1 трлн, може прокотитися хвиля дефолтів, якщо доходи компаній в слабнучих рублях або песо не зможуть покрити позики в доларах.
Після заяви ФРС про можливе виключенні друкарського верстата, валюти країн, що розвиваються почали одна за одною оновлювати багатомісячні мінімуми проти долара. Це, у свою чергу, створює істотний ризик для ринків, що розвиваються. Але, як показує історія, подібна динаміка різко роздуває вартість обслуговування боргу у таких позичальників.
Корпоративні дефолти можуть мати тяжкі наслідки, в результаті чого може вирости безробіття і загальний стрес в країні. Зауважимо, щось подібне було під час азійської кризи 1997 року.
Зараз же у Мексиці кілька девелоперів відчувають серйозні проблеми. Інвестори скидають папери цих фірм, що викликає ланцюгову реакцію. В результаті – паніка поширюється на весь сектор, і компаніям стає важко рефінансувати свої борги.
“Корпоративні борги, як попкорн: як тільки один починає хрустіти, відразу приєднуються інші”, – вдало підмітив голова підрозділу боргових ринків країн, що розвиваються BlackRock Серхіо Тріга Пас.
Зауважимо, що корпоративний сектор України в 2013 році вже залучив на зовнішніх ринках $ 3,5 млрд і до кінця року загальний обсяг запозичень може скласти близько $ 6 млрд.
Експерт Concorde Capital Юрій Товстенко вважає, що закриття зовнішніх ринків капіталу влітку 2013 року може негативно позначитися на економіці України. “Восени не виключена поява нових можливостей для українських позичальників”, – цитує його ЛігаБізнесІнформ.
За оцінками експертів, розмір корпоративного боргу України за останні пару років стрімко виріс і становить понад 60% ВВП України.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас