В Україні потрібно ввести два види податкових декларацій для фізичних осіб, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні потрібно ввести два види податкових декларацій для фізичних осіб, - експерт

Казна та Політика
4137
Щоб створити умови для поступової адаптації більшості громадян до системи загального декларування доходів, уряду доцільно було б вивчити можливість введення двох видів декларацій: однієї – для найманих працівників, а другої – для підприємців та самозайнятих осіб. Таку думку озвучив заступник директора Науково-дослідного центру з проблем оподаткування Костянтин Швабій.
«Враховуючи корумпованість суспільства, декларуванню, застосуванню непрямих методів визначення бази немає альтернативи», – упевнений він.
Швабій звернув увагу на необхідність неухильного дотримання чинного законодавства. Зокрема, в частині обов’язковості подання декларацій та коректності наведених даних, а також необхідності створення такої системи декларування доходів громадян, ефект від якої для бюджету був би, принаймні, не менше витрат на забезпечення її функціонування.
При цьому Швабій вказав на те, що українські мільйонери платять до бюджету лише кілька відсотків від загальних надходжень від податку з доходів фізосіб, хоча отримують більше 50% всіх доходів. «Враховуючи ці обставини, дійсно потрібно щось робити і робити негайно, щоб багатії платили більше податків», – відзначив учений.
Нагадаємо, в найближчі три місяці Міністерство доходів і зборів винесе на обговорення законопроект про обов’язкове загальне декларування доходів громадян. Глава відомства Олександр Клименко, оголошуючи про такі наміри, підкреслив, що прийняття такого закону дозволить уряду знизити ставку єдиного соціального внеску.
За приблизними підрахунками, ініціатива щодо впровадження загального декларування торкнеться близько 30 млн українців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас